Ogłoszenie |
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum
NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl |
Przepisy |
Autor |
Wiadomość |
nunumu
użytkownik płomyczek
Tożsamość płciowa: ag
Kim jesteś: cis
Preferowany zaimek: bez zaimków
Punktów: 9 Posty: 953
|
Wysłany: 2016-02-06, 18:02 Przepisy
|
|
|
Jak zrobić hummus?
Potrzebne składniki:
- 20 dag suszonej ciecierzycy
- 10 dag pasty tahini
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- oliwa extra vergin
- 2 łyżki soku z cytryny
- zmielony kumin
- woda
- sól morska
Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej. Na końcu dodaj uprażony, zmielony kumin.
(źródło: http://www.hummus-amamamu...us.html#tahini)
Następnie, mój ulubiony sposób podania hummusu.
Będziemy potrzebować do tego:
- koszerny chlebek pita
- jeden granat rozdzielony na kawałki (taki owoc)
- orzeszki piniowe bądź pistacje
- oliwa z oliwek
- listki mięty
Do miseczki nakładamy hummus który rosmarowujemy trochę łyżką po jej bokach, aby łatwiej nabierało się połamaną pitą. Następnie posypujemy z wierzchu kawałkami granatu wymieszanymi z orzeszkami oraz listkami mięty, i skrapiamy oliwą z oliwek według upodobań.
Następnie zapraszamy do wspólnego stołu rodzinę uchodźców z Bliskiego Wschodu i dzielimy się z nimi jedzeniem, ciepłem i radością.
Smacznego! |
|
|
|
|
DeadSally [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-02-06, 18:15
|
|
|
tahini, oliwa virgin, blender... burżujstwo |
|
|
|
|
IzaIzulka
użytkownik
Tożsamość płciowa: k
Punktów: 6 Posty: 757
|
Wysłany: 2016-02-06, 18:24
|
|
|
Jak zrobić mięsnego jeża?
Obrazek przedstawia trochę inną wersję mięsnego jeża
Składniki:
- 20 plasterków krakowskiej podsuszanej
- 15 plasterków fileta z indyka
- 2 plasterki zrazówki (oczy)
- 2 okrągłe plastry pasztetu (policzki)
- Duża ćwiartka czerwonej papryki (uśmiech)
- Osiem parówek typu hot-dog (kolce)
Całość układamy na dużym talerzu. Cel: buzia jeża. Smacznego! |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez IzaIzulka 2016-02-06, 18:29, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Jeżynka
użytkownik
Preferowany zaimek: bez zaimków
Punktów: 943 Posty: 1161
|
Wysłany: 2016-02-06, 18:24
|
|
|
W hummusie wymieniłabym granat na cebulę i ogórek kiszony (+ ogólnie warzywka), super się komponuje, ale to więcej żydowskich influencji do libańskiej potrawy
Cytat: | tahini, oliwa virgin, blender... burżujstwo |
Można mikserem, tahinę zrobić samodzielnie z sezamu za 5zł, a oliwę dać tańszą. |
|
|
|
|
Wild
użytkownik
Tożsamość płciowa: k
Preferowany zaimek: dowolny
Punktów: 54 Posty: 1286
|
Wysłany: 2016-02-06, 18:36
|
|
|
Nie mogę się oprzeć, żeby nie podać przepisu ze starej książki (z roku 1928), na „głowiznę”:
Głowę wieprzową oczyścić, pokrajać, potrząsnąć pieprzem, osolić i na rozpalone masło do szerokiego garnka włożyć. Gdy się trochę przyrumieni dać po garści pokrajanej cebuli, marchwi, kapusty, ziemniaków i podlewając wodą dusić dotąd , aż mięso zmięknie. Ziemniaki się dodaje
później niż marchew i kapustę.
Świńskie ryje
I drugi przepis już umieszczony w nowszej kuchni, ale równie stary: „Żółta zupa grochowa z wieprzowym uchem i ryjem”: ...przebrawszy groch umyj, wstaw z wodą, ugotuj gęsto i miękko, utrzyj, przeciśnij i włóż do garnka. Przegotuj w osobnym garnczku cokolwiek pietruszki, selerów i porów, dodaj do zupy i przyczyń trochę masła. Ucho wieprzowe i ryj ugotuj należycie, rosołem rozrzedź zupę, bacząc atoli, aby nie była zbyt słona, ucho i ryj pokrajaj na cienkie długie zrazy i włóż do zupy , którą wydać możesz z grzankami.
Co to za rarytas - świński łeb, świński ryj! Jak to dziadkowie obgryzali, ciamkali i te uszy, ocierali wąsy, ogryzali i znów ciamkali, pogadywali małowiele.
te świńskie ryje na kwaśnicy, albo w kapuście. Najpierw jedli kwaśnicę z grulami, albo kapustę też z grulami, a na koniec gaździna wykładała na michę ów łeb, ryj, uszy, kawałki podgardla i każdy sobie brał po starszeństwie.
Stryk sam te głowy warzył, a kiedy przychodziła ciekawa sąsiadka pytał jej:
- Kaśka chces wcorajsyj kwaśnicy na świńskim ryju?
- Chce, pewnie ze chce |
|
|
|
|
DeadSally [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-02-06, 18:41
|
|
|
Def1ant napisał/a: | świński łeb, świński ryj! Jak to dziadkowie obgryzali, ciamkali i te uszy, ocierali wąsy, ogryzali i znów ciamkali, pogadywali małowiele. |
Tracę wątek powoli na tym forum... W moich regionach to się nadal je... |
|
|
|
|
Freja
ateistyczna bogini Freja Draco
Tożsamość płciowa: k
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 905 Posty: 7100
|
|
|
|
|
wendigo
użytkownik TRU ts ;)
Tożsamość płciowa: m
Preferowany zaimek: on
Punktów: 1033 Posty: 10306
|
Wysłany: 2016-02-07, 03:33
|
|
|
Mnie by się przydały jakieś przepisy na kurczaka (filet, bo innych części nie jadam, a mam teraz 3 dni na mięsie kurczaka ), byle nie smażone. No i bez dodatków, ale możecie podać z, a ja sobie po prosu zrobię bez no oczywiście przyprawy jak najbardziej (właśnie nie mam pomysłu na to). |
_________________
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|