Ogłoszenie 
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum


NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy
Autor Wiadomość
nunumu
użytkownik
płomyczek

Tożsamość płciowa: ag
Kim jesteś: cis
Preferowany zaimek: bez zaimków
Punktów: 9
Posty: 953
Wysłany: 2016-02-06, 18:02   Przepisy

Jak zrobić hummus?

Potrzebne składniki:
- 20 dag suszonej ciecierzycy
- 10 dag pasty tahini
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- oliwa extra vergin
- 2 łyżki soku z cytryny
- zmielony kumin
- woda
- sól morska

Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej. Na końcu dodaj uprażony, zmielony kumin.

(źródło: http://www.hummus-amamamu...us.html#tahini)

Następnie, mój ulubiony sposób podania hummusu. :D

Będziemy potrzebować do tego:
- koszerny chlebek pita
- jeden granat rozdzielony na kawałki (taki owoc)
- orzeszki piniowe bądź pistacje
- oliwa z oliwek
- listki mięty

Do miseczki nakładamy hummus który rosmarowujemy trochę łyżką po jej bokach, aby łatwiej nabierało się połamaną pitą. Następnie posypujemy z wierzchu kawałkami granatu wymieszanymi z orzeszkami oraz listkami mięty, i skrapiamy oliwą z oliwek według upodobań.

Następnie zapraszamy do wspólnego stołu rodzinę uchodźców z Bliskiego Wschodu i dzielimy się z nimi jedzeniem, ciepłem i radością. :)

Smacznego!
 
 
DeadSally
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-06, 18:15   

tahini, oliwa virgin, blender... burżujstwo
 
 
IzaIzulka
użytkownik


Tożsamość płciowa: k
Punktów: 6
Posty: 757
Wysłany: 2016-02-06, 18:24   

Jak zrobić mięsnego jeża?


Obrazek przedstawia trochę inną wersję mięsnego jeża

Składniki:
- 20 plasterków krakowskiej podsuszanej
- 15 plasterków fileta z indyka
- 2 plasterki zrazówki (oczy)
- 2 okrągłe plastry pasztetu (policzki)
- Duża ćwiartka czerwonej papryki (uśmiech)
- Osiem parówek typu hot-dog (kolce)

Całość układamy na dużym talerzu. Cel: buzia jeża. Smacznego!
_________________
Ostatnio zmieniony przez IzaIzulka 2016-02-06, 18:29, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Jeżynka
użytkownik

Preferowany zaimek: bez zaimków
Punktów: 943
Posty: 1161
Wysłany: 2016-02-06, 18:24   

W hummusie wymieniłabym granat na cebulę i ogórek kiszony (+ ogólnie warzywka), super się komponuje, ale to więcej żydowskich influencji do libańskiej potrawy :P

Cytat:
tahini, oliwa virgin, blender... burżujstwo

Można mikserem, tahinę zrobić samodzielnie z sezamu za 5zł, a oliwę dać tańszą.
 
 
Wild
użytkownik


Tożsamość płciowa: k
Preferowany zaimek: dowolny
Punktów: 54
Posty: 1286
Wysłany: 2016-02-06, 18:36   



Nie mogę się oprzeć, żeby nie podać przepisu ze starej książki (z roku 1928), na „głowiznę”:
Głowę wieprzową oczyścić, pokrajać, potrząsnąć pieprzem, osolić i na rozpalone masło do szerokiego garnka włożyć. Gdy się trochę przyrumieni dać po garści pokrajanej cebuli, marchwi, kapusty, ziemniaków i podlewając wodą dusić dotąd , aż mięso zmięknie. Ziemniaki się dodaje
później niż marchew i kapustę.
Świńskie ryje
I drugi przepis już umieszczony w nowszej kuchni, ale równie stary: „Żółta zupa grochowa z wieprzowym uchem i ryjem”: ...przebrawszy groch umyj, wstaw z wodą, ugotuj gęsto i miękko, utrzyj, przeciśnij i włóż do garnka. Przegotuj w osobnym garnczku cokolwiek pietruszki, selerów i porów, dodaj do zupy i przyczyń trochę masła. Ucho wieprzowe i ryj ugotuj należycie, rosołem rozrzedź zupę, bacząc atoli, aby nie była zbyt słona, ucho i ryj pokrajaj na cienkie długie zrazy i włóż do zupy , którą wydać możesz z grzankami.

Co to za rarytas - świński łeb, świński ryj! Jak to dziadkowie obgryzali, ciamkali i te uszy, ocierali wąsy, ogryzali i znów ciamkali, pogadywali małowiele.
te świńskie ryje na kwaśnicy, albo w kapuście. Najpierw jedli kwaśnicę z grulami, albo kapustę też z grulami, a na koniec gaździna wykładała na michę ów łeb, ryj, uszy, kawałki podgardla i każdy sobie brał po starszeństwie.

Stryk sam te głowy warzył, a kiedy przychodziła ciekawa sąsiadka pytał jej:
- Kaśka chces wcorajsyj kwaśnicy na świńskim ryju?
- Chce, pewnie ze chce
 
 
DeadSally
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-06, 18:41   

Def1ant napisał/a:
świński łeb, świński ryj! Jak to dziadkowie obgryzali, ciamkali i te uszy, ocierali wąsy, ogryzali i znów ciamkali, pogadywali małowiele.

Tracę wątek powoli na tym forum... W moich regionach to się nadal je...
 
 
Freja
ateistyczna bogini
Freja Draco


Tożsamość płciowa: k
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 905
Posty: 7100
Wysłany: 2016-02-06, 18:47   

Def1ant napisał/a:
Nie mogę się oprzeć, żeby nie podać przepisu ze starej książki (z roku 1928), na „głowiznę”:

To ja dorzucę klasyka :)
https://www.youtube.com/watch?v=jbe5UY-ovxU
 
 
wendigo
użytkownik
TRU ts ;)


Tożsamość płciowa: m
Preferowany zaimek: on
Punktów: 1033
Posty: 10306
Wysłany: 2016-02-07, 03:33   

Mnie by się przydały jakieś przepisy na kurczaka (filet, bo innych części nie jadam, a mam teraz 3 dni na mięsie kurczaka ;) ), byle nie smażone. No i bez dodatków, ale możecie podać z, a ja sobie po prosu zrobię bez ;) no oczywiście przyprawy jak najbardziej (właśnie nie mam pomysłu na to).
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10