Poprzedni temat «» Następny temat
Strach o podanie zaimków w miejscu pracy
Autor Wiadomość
deepdream
użytkownik
bezsennie

Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 1
Wysłany: 2024-12-06, 21:07   Strach o podanie zaimków w miejscu pracy

Hejka! Dawno mnie nie było, do tej pory nie wyoutowana, ale cóż... Niebawem podejmuję pracę w korpo i mam pytanie o podanie zaimków w ankiecie dot. danych osobowych, w której jest to opcjonalne. Było tak, że obok pytań o imię, nazwisko i datę ur. były nieobligatoryjne opcje do informacji o płci i zaimkach. Firma jest superinkluzywna i to sobie chwalę, możliwe, że tam się z czasem wyoutuję, natomiast mam wyrzuty sumienia, bo:
1. W pytaniu o płeć podałam moją znienawidzoną biologiczną (męską - chlip) zgodnie z dokumentami - była opcja niepodawania jako myślnik, ale boję się, czy tak można robić z przyczyn prawnych, bo w Polsce nie można być bez płci czy z płcią X; pytanie niby nie było obowiązkowe, ale wolę, żeby nie zrozumiano tego jako ukrywanie informacji osobowych.
2. Pytanie o zaimki (były typowe, binarne cis, tego za cholerę bym nie podała, były te nietypowe i wreszcie opcja "Wolę nie mówić") - ostatecznie ominęłam i zastanawiam się, czy nie warto było podać tej "wolę nie mówić", bo może byłby to sygnał, że jest coś na rzeczy ze mną, tak, aby w razie mnie nie dyskryminowano. Ale pozostaję dyskretna, bo mi tak wygodniej teraz. Mam wyrzuty sumienia, bo w skrajnej sytuacji można to interpretować jako niezgodę na politykę zaimków i konserwatyzm, czego absolutnie nie można mi przypisać. Może dla konsekwencji lepiej przy okazji było nie podawać płci?
P. S. Mimo wszystko, ponieważ mam dość androgyniczny wizerunek i ekspresję (tak to ludzie odbierają teraz) była rozmowa online na kamerce, podczas której wypowiadałam się o tym wszystkim, całej ich polityce b. pozytywnie, to może pomyślą, że się ukrywam, eksploruję tożsamość, nie znam jej czy coś.
Może histeryzuję, ale sami wiemy najlepiej, jak bardzo niekomfortowo możemy się czuć, kiedy musimy się publicznie określić.
POWIEDZICIE MI UCZCIWIE: Czy jest się o co martwić? W razie co firma zapewne umożliwia wszelkie aktualizacje i być może przyjdzie czas na mój pełen coming out.

AnnaA
użytkownik

Kim jesteś: is
Punktów: 2
Wysłany: 2024-12-06, 22:18   

cześć,

wszystko zależy, czy ankiety są sprawdzane i czy Twój manager ma do nich wgląd oraz jaka jest polityka firmy co do osób trans i oczywiście nastawienie samych pracowników. Ja robiąc ankiety albo opinie jak co kwartał musze podać wszystko tak jak mam wpisane w każdym tool-u i aplikacji , bo jak cos źle zaznaczę , albo napiszę , to choćby sam automat do mnie maila wyśle , ze dane są niepoprawne ( a czy to ktoś w tym wypadku sprawdza , tego nie wiem ). Ja się potrafię rąbnąć z zaimkami, bo mam koleżankę która wie o wszystkim i pisze już z nią w żeńskich zaimkach oraz ona sama zwraca się do mnie żeńskim imieniem. Niestety takie ustalenia przechodzą jedynie na chat-cie , bo na callach jestem po staremu. Co do zmiany danych , to w moim przypadku się dopytałam, i jest to niemożliwe. Jedynie zmieniają dane odpowiedzialne za wypłatę wynagrodzenia , a cała reszta zostaje stara aż do sunset-u jakiegoś tool-u albo aplikacji. Całkowita zmiana danych jest możliwa jak się zwolnię i mnie zatrudnią na nowo , ale jest zapis w firmie ,że trzeba odczekać 6 miesięcy i dopiero wrócić. Także wszystko zależy jakie korpo i co w nim robisz/będziesz robiła. Ja siedzę w IT i przy pracy z bankami , duzymi produkcjami oraz ubezpieczeniami sa takie kwiatki, ze nic sie nie da zmienić łatwo.

deepdream
użytkownik
bezsennie

Punktów: 1
Wysłany: 2024-12-06, 22:28   

@compxp Dzięki przy czym nie do końca o tym był mój post. Zastanawiam się po prostu, czy dobrze zrobiłam w ten sposób. Czy może warto było wypełnić ankietę bardziej pro-inclusive i podać cokolwiek sugerującego, że nie jestem cis? Mam rozterki, nie wiem, czy potrzebnie. ale po reakcjach rekruterek na mnie i moje poglądy coś wyczuwam chyba, że nie byłoby to dla nich zdumieniem.

Lilianna
użytkownik

Punktów: 22
Wysłany: 2024-12-07, 05:27   

Wydaje mi się, że szczerość jest najlepszą drogą,.może to nie praca ale na badaniach lekarskich (16 dni po zaczęciu hrt) wpisałam hrt w lekach lrzyjmowanych na stałe. Orzecznik tylko się uśmiechn i mnie pocieszał że nie ma to żadnego wpływu na jego opinię i bym się nie przejmowała.

Nataliaa
użytkownik

Punktów: 12
Wysłany: 2024-12-07, 07:47   

Rozumiem Twoje obawy, jednak może warto pójść „w dobrą stronę”, dążyć do bycia sobą ? Tym bardziej jeśli (tak jak pisałaś) firma jest inkluzywna. Ja początkowo bałam się rozmowy z szefostwem, w pracy outowałam się stopniowo, etapami. Najpierw wśród koleżanek w pokoju (mamy typowo babski dział - jest nas 5), następnie przed współpracownikami innych działów a dopiero na końcu przed szefostwem. Jak się okazało, moje obawy były totalnie niepotrzebne. Dosłownie wszyscy w pracy zachowali się bardzo w porządku. Okazali zrozumienie, wsparcie, dyrektor nawet powiedział że jeśli będę potrzebowała dodatkowe dni wolne na operacje (których póki co nie planuję) to firma pozytywnie na to spojrzy. Od dwóch tygodni dla współpracowników oficjalnie jestem Natalią, zwracają się do mnie odpowiednimi zaimkami i pracuje mi się znacznie lepiej, zrzuciłam z siebie coś ciężkiego i cieszę się, że mam już to za sobą. Wiedzą o tym co będzie, że się będę zmieniać, wiedzą o HRT i w pełni to akceptują i wspierają.

Oczywiście nie namawiam, ale warto rozważyć podanie odpowiednich, preferowanych zaimków po to by czuć się dobrze i być w pełni sobą.

Odpowiedz do tematu