Ogłoszenie |
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum
NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl |
Szybki porost owłosienia u AMAB bez HRT |
Autor |
Wiadomość |
klaudia233
użytkownik

Tożsamość płciowa: nb
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 31 Posty: 221
|
Wysłany: 2020-06-19, 07:05 Szybki porost owłosienia u AMAB bez HRT
|
|
|
Witam użytkowników, jak to jest u was z tym porostem owłosienia na twarzy u AMAB bez HRT? U mnie w ciągu dnia strasznie dużo odrasta, chyba gdzieś pod koniec szkoły średniej zaczęło tyle tego rosnąć :c A rano to już tragedia. Trzeba codziennie się golić. Z czym jest to związane? |
|
|
|
 |
światełkoPEACE
użytkownik

Tożsamość płciowa: x
Kim jesteś: tg
Preferowany zaimek: dowolny
Punktów: 47 Posty: 365 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2020-06-19, 07:35
|
|
|
Podpinam się bo mam podobnie jako AMAB. Na szczęście epilacja jest kwestią czasu, ale póki co golarka co rano bo inaczej łzy w oczach i silny dyskomfort.
Gdzie indziej włosów ni mam tak wiele, ale ten zarost ugh.... |
_________________ Dość przemocy, żyjmy w pokoju <3
PEACE & LOVE
 |
|
|
|
 |
remick76
użytkownik post-op
Tożsamość płciowa: k
Punktów: 778 Posty: 518
|
Wysłany: 2020-06-19, 10:10
|
|
|
klaudia233 napisał/a: | Witam użytkowników, jak to jest u was z tym porostem owłosienia na twarzy u AMAB bez HRT? U mnie w ciągu dnia strasznie dużo odrasta, chyba gdzieś pod koniec szkoły średniej zaczęło tyle tego rosnąć :c A rano to już tragedia. Trzeba codziennie się golić. Z czym jest to związane? | Z poziomami hormonów - TST i DHT i z przekształceniem zarostu w tzw "terminal hair".
https://en.wikipedia.org/wiki/Terminal_hair |
|
 |
światełkoPEACE
użytkownik

|
Wysłany: 2020-06-19, 13:40
|
|
|
WiktoriaJangmi napisał/a: | klaudia233, To rada jest jedna, HRT. |
Podobno HRT łagodzi owłosienie, ale na dobre by się go pozbyć to podobno bez epilacji ani rusz |
PEACE & LOVE
 |
|
|
|
 |
remick76
użytkownik post-op
|
Wysłany: 2020-06-19, 13:44
|
|
|
światełkoPEACE napisał/a: | Podobno HRT łagodzi owłosienie, ale na dobre by się go pozbyć to podobno bez epilacji ani rusz | Tak, spowalnia tempo wzrostu i (niekiedy) odbarwia ale nie spowoduje że włosy przestaną rosnąć ani wypadną. |
|
 |
Melk4
użytkownik użytkownik

Punktów: 7 Posty: 157 Skąd: Skąd:
|
Wysłany: 2020-06-19, 15:23
|
|
|
Sprawdź nitkowanie, metoda turecka. |
|
|
|
 |
Sven [Usunięty]
|
Wysłany: 2020-06-19, 17:43
|
|
|
Mechaniczne wyrywanie może być mało skuteczne. Swojego czasu próbowałem na swoim zaroście, ale myślę, że skoro ja miałem syndrom kobiety z wąsem, i mi nie szło w ten sposób, to skoro mk raczej mają silniejszy zarost, może być nawet trudniej. Oszczędźcie sobie tych wątpliwych przyjemności i idźcie na laser.
Leki w jakimś stopniu pomagają, ale raczej będą niewystarczające, żeby całkowicie usunąć zarost. |
|
|
|
 |
remick76
użytkownik post-op
|
Wysłany: 2020-06-19, 17:50
|
|
|
Sven napisał/a: | Oszczędźcie sobie tych wątpliwych przyjemności i idźcie na laser. | Zasadniczo tak, tylko laser ma swoją skuteczność o której dość niechętnie piszą w ulotkach/na stronach - realistycznie mniej więcej 90%. I nie jest to bynajmniej metoda trwałego usuwania owłosienia jak się reklamują.
Sven napisał/a: | Leki w jakimś stopniu pomagają, ale raczej będą niewystarczające, żeby całkowicie usunąć zarost. | Zarost trwale da się usunąć tylko elektrolizą, żadne leki nic tu nie pomogą. |
|
 |
Sven [Usunięty]
|
Wysłany: 2020-06-19, 17:52
|
|
|
A daj Boże to 90%... |
|
|
|
 |
światełkoPEACE
użytkownik

|
Wysłany: 2020-06-19, 18:08
|
|
|
remick76 napisał/a: | Sven napisał/a: | Oszczędźcie sobie tych wątpliwych przyjemności i idźcie na laser. | Zasadniczo tak, tylko laser ma swoją skuteczność o której dość niechętnie piszą w ulotkach/na stronach - realistycznie mniej więcej 90%. I nie jest to bynajmniej metoda trwałego usuwania owłosienia jak się reklamują.
Sven napisał/a: | Leki w jakimś stopniu pomagają, ale raczej będą niewystarczające, żeby całkowicie usunąć zarost. | Zarost trwale da się usunąć tylko elektrolizą, żadne leki nic tu nie pomogą. |
Czy ja wiem, czy laser nie jest do trwałego usuwania?
Elektroliza słyszałem, że się też nadaje, ale robiłam swojego czasu niedawno research i z niego wynika, że laserem można dokonać trwałego usunięcia:
- https://www.poradnikzdrow...-cPkH-uew3.html
-https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-na-stale-usunac-zarost
-https://uroda.abczdrowie.pl/co-musisz-wiedziec-o-depilacji-laserowej
Do tego jeszcze mogę zasugerować odcinek 1 serialu ,,W obcym ciele'', dostępny jest na playerze (swoją droga jak wszystkie 6 odcinków). Jest tam scena jak ts m/k dokonuje epilacji laserowej i pyta kosmetolożkę, co jak ktoś nie decyduje się na leczenie hormonalne - słyszy, że odrosną ewentualnie pojedyncze włosy (mówimy o samej epilacji, z hormonami pewnie jeszcze lepsza skuteczność) |
PEACE & LOVE
 |
|
|
|
 |
Sven [Usunięty]
|
Wysłany: 2020-06-19, 18:10
|
|
|
Laser jest do ciemnych włosów. Elektroliza do jasnych. |
|
|
|
 |
remick76
użytkownik post-op
|
Wysłany: 2020-06-19, 18:22
|
|
|
światełkoPEACE napisał/a: | Jest tam scena jak ts m/k dokonuje epilacji laserowej i pyta kosmetolożkę, co jak ktoś nie decyduje się na leczenie hormonalne - słyszy, że odrosną ewentualnie pojedyncze włosy (mówimy o samej epilacji, z hormonami pewnie jeszcze lepsza skuteczność) | No cóż, to zależy od wieku, ilości i jakości owłosienia i paru innych zmiennych. Może pojedyncze a może więcej.
I HRT tu może pogarszać sprawę a nie polepszać.
A serial obejrzę bo zdaje się nie widziałam |
|
 |
światełkoPEACE
użytkownik

|
Wysłany: 2020-07-12, 14:42
|
|
|
No więc zobaczymy jak to będzie finalnie
Ja dzisiaj miałam swój 1 zabieg i konsultację.
Wywiad medyczny to 5 kartek A4 z zaznaczeniem czy na coś choruję, jakie leki biorę, kremy, kosmetyki, czy zawierają to i to, jest tez pytanie o leczenie hormonalne przy okazji, też czy pijesz zioła światłouczulające, korzystasz z sauny, solarium, itd, klauzula RODO, zgody marketingowe i oświadczenie, że podajesz prawdziwe info, jbc to salon odpowiedzialności nie bierze jak coś zmyślisz, dane kontaktowe, też zastrzeżenie, że ilość zabiegów i efekt końcowy zależą m.in o predyspozycji genetycznej, indywidualnych predyspozycji i różnych innych czynników.
Kosmetolożka powiedziała mi kilka info, jak to będzie, kiedy mogę spodziewać się 1szych efektów, co mogę, a czego nie (bo terapia laserem to konkretne obostrzenia, niektóre przez 2 tygodnie po zabiegu, inne przez cały okres epilacji). Sam zabieg ok 10 minut, najpierw zakryte oczy, potem nawilżenie twarzy, nałożenie i rozsmarowanie żelu, a potem przyłożone to coś (nie wiem jak się zwie) co emituje laser i przejechanie po twarzy i brodzie. Na początku zimno czuć, potem gorąc, bo ten laser jest rozgrzany do jakoś 100 stopni chyba, a włosów UGH u mnie sporo więc przez to ból jest, no ale warto.
Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy. Być może będę musiała za jakiś czas zainwestować w hormony. Póki co spokojnie z rok cała seria zabiegów potrwa.
Całość dzisiaj trwała jakoś 25 minut. Wywiad + zabieg i rozmowa |
PEACE & LOVE
 |
|
|
|
 |
światełkoPEACE
użytkownik

|
Wysłany: 2020-09-06, 23:40
|
|
|
Jestem aktualnie po 2 zabiegach i już widzę białe plamy na twarzy i pierwsze wyraźnie zmiany. A do usuwania trochę jest, zatem wygląda na to że epilacja laserowa przynosi dobry efekt. Jeszcze 7 zabiegów w pakiecie mam a tu już po 2 są pierwsze niezłe efekty bo miejscami już nie odrasta |
PEACE & LOVE
 |
|
|
|
 |
Nyaa [Usunięty]
|
Wysłany: 2020-09-07, 00:14
|
|
|
światełkoPEACE, nie zdziw się że efekty będą coraz mniej widoczne z każdym zabiegiem, to te pierwsze mają największy efekt, za kazdym podejściem masz mniej włosów we właściwym stadium wzrostu do zniszczenia. |
|
|
|
 |
światełkoPEACE
użytkownik

|
Wysłany: 2020-09-07, 16:15
|
|
|
Nyaa napisał/a: | światełkoPEACE, nie zdziw się że efekty będą coraz mniej widoczne z każdym zabiegiem, to te pierwsze mają największy efekt, za kazdym podejściem masz mniej włosów we właściwym stadium wzrostu do zniszczenia. |
No taaaaak, pewnie coś w tym jest
Niemniej grunt by efekt końcowy był satysfakcjonujący. No i fajnie byłoby zamknąć to w tych 9 zabiegach bez dokupywania dodatkowych.
Nie liczę ,,przypominających'', które z tego co wiem, też 1/2 razy na rok trzeba robić. |
PEACE & LOVE
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|