Ogłoszenie |
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum
NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl |
Przesunięty przez: Mira 2017-02-06, 12:35 |
imię/ nazwisko neutralne płciowo - jak zmienić |
Autor |
Wiadomość |
2in1_inkarnacje [Usunięty]
|
Wysłany: 2017-02-06, 01:04 imię/ nazwisko neutralne płciowo - jak zmienić
|
|
|
Emiele Elektrikos Emieńczyk napisał/a: |
Imię i nazwisko neutralne płciowo - podejście II
Parę porad, od osoby, która to przeszła i krótki komentarz.
Nasi sąsiedzi - Czesi. Z tego, co udało mi się dowiedzieć, przy okazji, od Dra Veselego, u nich procedura korekty płci jest taka, że najpierw włączają hormony krzyżowo i niedługo później, aby było łatwiej funkcjonować formalnie, następuje zmiana, raczej tymczasowa, danych ( imienia i nazwiska ) na neutralne płciowo. Co do nazwiska, to trochę się dziwię, bo tam końcówki każdego, bardzo wskazują na płeć, dlatego np J.K.Rowling została miejscową J.K. Rowlingovą ( byłem, widziałem ). Ale nie wnikam. Sposób dość ciekawy i stosowany już jakiś czas i nawet praktyczny. Po sobie mogę powiedzieć i potwierdzić, że dużo mniej nieporozumień i tłumaczeń w życiu publicznym, a przede wszystkim urzędowym. Zarówno dla trwale procedujących, jak i tych, którzy planują pełną korektę, ale powiedzmy... są w związku małżeńskim, z dzieckiem ( dziećmi ) w tle i ich rozprawa rozwodowa ciągnie się dwa, trzy lata. To standard. W tym czasie stosują hormonoterapię krzyżową ( nie mylić z HRT, przeznaczonego dla cis oraz IS ) A dodajmy do tego czas przeznaczony na proces korekcyjny; wniosek do sądu o korektę płci można złożyć po uzyskaniu rozwodu i ten niekoniecznie musi być rozpatrzony na 1szej rozprawie. Dlatego, idąc za praktycznością Czechów, warto o tym pomyśleć. Zgodnie z nowelizacją ustawy, z dn 1.03.2015 nt imion i nazwisk w naszym kraju, można wybrać imię w pełni obcobrzmiące, w oryginalnym zapisie, jednak przy użyciu polskich znaków, a także imion neutralnych płciowo. Zapis dotyczy raczej nowo narodzonych dzieci, ale mogą z niego, w określonych przypadkach, skorzystać także i dorośli. Do momentu nowelizacji, imię lub nazwisko w Polsce musiało wskazywać na płeć, mężczyzna musiał nazywać się męsko, kobieta kobieco. Na chwilę obecną, nie ma takiego przymusu i jest większa dowolność.Tak naprawdę, należy się przygotować, że imię neutralne płciowo, będzie obcobrzmiące i nie Polskie, więc trochę egzotyczne, co może budzić zachwyt i podziw wśród potencjalnych, jego odbiorców z zewnątrz. Co do nazwiska- tu już kwestia trochę gorsza, ale też jest to do zrobienia. Być może przykładow a / y Amari Kamiński może być odebrany w obydwie strony, ale Amari Kamińska już bardzo jednoznacznie wskazuje na płeć takiej osoby i wymusza outingi; w takich przypadkach wskazane jest zneutralizowanie końcówki, aby zmiana imienia miała sens. Moją wskazówką jest, aby takie nazwisko zmieniać z możliwie jak najmniejszą szkodą dla niego, czyli np z Kamiński na Kamińczyk lub podobne albo ucięcie końcówki : Nowakowski na Nowak. Albo : Kowalski na Kowalczyk lub Kowal. To są sytuacje standardowe, a takie jak moja osobista, czyli : Kamil Kamiński na Emiele ( fon: / Emi: jel: / ) Emieńczyk - zależy od samej osoby zainteresowanej, jak zadecyduje. Tak jak przykładowo : Tomasz Tomalski czy Andrzej Andrzejewski, czy inne. Wniosek może złożyć osoba pełnoletnia. Jeśli jest niepełnoletnia, to musi zaczekać do 18nastych urodzin i w pierwszej kolejności, niestety, wyrobić dowód na "stare" dane. Tak funkcjonuje nasze prawo. Dobrze wypełniony wniosek jest tu podstawą. Konkretnie, wniosek o zmianę imienia i nazwiska, który można pobrać, we właściwym dla siebie Urzędzie Stanu Cywilnego. Zaznacza się w nim imię i nazwisko obecne, oraz te, na które planuje się je zmienić. Do wniosku dołącza się załącznik A - czyli dla osoby transpłciowej jest do uzasadnienie zmiany imienia / nazwiska. Poniżej załączam przykładowy dla młodej trans M/K - każdy na jego podstawie może napisać swój. Załącznikiem B jest ADM od lekarza prowadzącego seksuologa, który jest potwierdzeniem zał. A. Chodzi tu o dokument diagnostyczny administracyjny, na którym powinno być zawarte rozpoznanie czyli np : Zespół Dezaprobaty Płci Fenotypowej oraz informacja, że pacjent / ka pozostaje na odpowiedniej dla siebie suplementacji hormonalnej. Tutaj jest sposób dla osób transseksualnych zasuplementowanych, oraz wszelkich transpłciowych zasuplementowanych i trwale procedujących. Dla osób trwale procedujących niezasuplementowanych, brak zał. B ( ADM ) nie musi być przyczyną odrzucenia wniosku, jednak należy posłużyć się, trochę dobrą inwencją, a przede wszystkim skutecznym uargumentowaniem. Możliwe jest przyjęcie wniosku także i bez zał. B, co pokazują przykłady np Bambi Bardot. Cena wniosku to 37zł opłaty skarbowej. Po jego pozytywnym zaopiniowaniu, otrzymuje się decyzję. Od tego momentu należy już podpisywać się nowym imieniem i nazwiskiem, jednak jeszcze przy "starym" dowodzie. W takich momentach, należy jednocześnie posługiwać się "starym" dowodem i decyzją, co stwarza sytuacje lekko kuriozalne, dlatego do wydania nowego dowodu, osobiście doradzam unikanie wszelkiego rodzaju sytuacji formalnych. Doradzam też, aby z momentem uzyskania decyzji, od razu złożyć wniosek o nowy dowód, we właściwym urzędzie. Powołać się na wyjątkową sytuację, wtedy może przyjść w obrębie 2 tygodni. Jako osoba ze zneutralizownymi płciowo danymi, mogę poręczyć, że obecnie, w porównaniu do czasu przed, bardzo poprawił mi się komfort funkcjonowania prawno - formalnego. A zajmuję się, zarówno dla siebie, jak i innych osób, bardzo wieloma sprawami formalnymi. Bez neutralizacji, byłoby to, co najmniej, mocno utrudnione, a jestem osobą trwale procedującą i taką pozostanę. Polecam zgapienie rozwiązania od naszych południowych sąsiadów, bo naprawdę warto. |
przykładowy z decyzji usc.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3483 raz(y) 96,99 KB |
LW procedacyjny.doc
|
Pobierz Plik ściągnięto 298 raz(y) 31,5 KB |
|
|
|
|
 |
Armand
użytkownik ImperialistycznyKnur

Preferowany zaimek: on
Punktów: 775 Posty: 5163 Skąd: Katowice/Katzendorf
|
Wysłany: 2017-02-06, 12:15
|
|
|
Ja bym miał sugestię, by ten temat przenieść do "Jaki krawat do kokardki", "interseksualizm" lub "queer, agender, otherkin..." bo myślę, że tam będzie dużo łatwiej osobom niebinarnym go namierzyć. A tu się po prostu może zgubić. |
_________________ "Jeśli chcesz mieć coś, czego nie miałeś, musisz zacząć robić coś, czego nie robiłeś." |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2017-02-06, 19:41
|
|
|
Armand, Interseksualizm, to naciąganie, reszta propozycji ok. |
|
|
|
 |
Kimberly
użytkownik
Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 117 Posty: 531
|
Wysłany: 2017-02-27, 07:47
|
|
|
Jakie znacie imienia neutralne płciowo (poza Alex i Saszą, bo te każdy wymienia w pierwszej kolejności)? |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2017-02-27, 08:41
|
|
|
http://www.babynames1000.com/gender-neutral/
Ze stronki angielskiej, ale można coś wybrać, choć jest tu dużo imion neutralnych, ale "ciężkich".
Zawsze można coś własnego wymyśleć - i tak np imię neutralne od Lena to będzie Leni, przy okazji ładnie brzmiące i trochę lepiej niż "ciężkie" Lenon, kojarzące się męsko. |
|
|
|
 |
Santa Kitten
użytkownik

Tożsamość płciowa: qg
Kim jesteś: tg
Punktów: 8 Posty: 58 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2017-05-13, 12:21
|
|
|
Albo Wiktor/Wiktoria-> Wiki, jak u mnie. |
|
|
|
 |
Chucky
użytkownik
Tożsamość płciowa: m
Kim jesteś: ts
Punktów: 7 Posty: 97
|
Wysłany: 2017-05-22, 19:52
|
|
|
Maria W końcu nasz były Pan prezydent też miał na drugie Maria |
|
|
|
 |
Maxine
użytkownik Midnight Queen
Tożsamość płciowa: k
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 132 Posty: 1149 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2017-05-23, 08:33
|
|
|
Nikola - to imię może być męskie i żeńskie jak np. Nikola Tesla czy Nicole Kidman |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|