Ogłoszenie |
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum
NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl |
Kalendarz |
Autor |
Wiadomość |
lexel
użytkownik
Tożsamość płciowa: m
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: on
Punktów: 63 Posty: 718
|
|
|
|
|
Armand
użytkownik ImperialistycznyKnur
Punktów: 775 Posty: 5163 Skąd: Katowice/Katzendorf
|
Wysłany: 2016-11-17, 12:46
|
|
|
Czemu płaczesz?
No fajnie, że taka inicjatywa, ale szczerze przyznam, że średnio mi się podoba wykonanie. Najfajnieszy kadr to chyba z tą graficiarą w czerwieni.
Panią na bazarze to już zupełnie nie wiem z czym kojarzyć. Z prostytucją? Tylko co to ma do LGBT?
Osoba między toaletami - jak mniemam reprezentująca non binary - kojarzy się bardziej z tv. |
_________________ "Jeśli chcesz mieć coś, czego nie miałeś, musisz zacząć robić coś, czego nie robiłeś." |
|
|
|
|
Sosjerka
użytkownik
Tożsamość płciowa: k
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 4 Posty: 33
|
Wysłany: 2016-11-17, 14:11
|
|
|
A mi się wydaje że to kolejny element który co prawda - sprawę nagłaśnia - tylko że każdy zdrowo myślący człowiek łapie się za głowę, a ci mniej tolerancyjni mają kilka powodów więcej żeby każdemu napotkanemu LGBT'sowi spuścić sowity <nieładne słowo, uznajmy że chodziło o "guz na głowę">. |
|
|
|
|
turkusowa
użytkownik na odwyku od forum
Punktów: 75 Posty: 1069
|
Wysłany: 2016-11-17, 14:49
|
|
|
Armand napisał/a: | No fajnie, że taka inicjatywa, ale szczerze przyznam, że średnio mi się podoba wykonanie. Najfajnieszy kadr to chyba z tą graficiarą w czerwieni.
Panią na bazarze to już zupełnie nie wiem z czym kojarzyć. Z prostytucją? Tylko co to ma do LGBT?
Osoba między toaletami - jak mniemam reprezentująca non binary - kojarzy się bardziej z tv. | Dokładnie.
Chociaż mi się najbardziej podoba kobita z kluczem francuskim xD Nie potrafię powiedzieć dlaczego.
W dodatku nie wiem czy to bardziej 'nam' czasem nie szkodzi, niż cokolwiek... |
|
|
|
|
Armand
|
Wysłany: 2016-11-17, 15:21
|
|
|
antnieszka napisał/a: |
Chociaż mi się najbardziej podoba kobita z kluczem francuskim xD Nie potrafię powiedzieć dlaczego. |
To też spoko. W miarę fajny pomysł jeszcze z suchoklatesem z goździkami.
W dodatku nie wiem czy to bardziej 'nam' czasem nie szkodzi, niż cokolwiek... |
Ja mam wrażenie, że to całemu LGBT może szkodzić.
Pojechali po stereotypach, być może dla żartu, ale te stereotypy są i bez tego żywe w społeczeństwie. Nic dobrego nie przychodzi z utrwalania ich.
Moim zdaniem twórcy przejawiają zbyt dużą wiarę w ludzką inteligencję.
I trochę nie wiem o co chodzi z krzyżówką Urbana z Soyką z pomalowaną tęczowo twarzą. Jabba Gay? |
_________________ "Jeśli chcesz mieć coś, czego nie miałeś, musisz zacząć robić coś, czego nie robiłeś." |
|
|
|
|
turkusowa
|
Wysłany: 2016-11-17, 15:52
|
|
|
Armand napisał/a: | I trochę nie wiem o co chodzi z krzyżówką Urbana z Soyką z pomalowaną tęczowo twarzą. Jabba Gay?
| Też nie wiem.
Ogólnie chyba lepiej by było (takie moje zdanie), żeby wrzucili kalendarz z ludźmi wyglądającymi 'normalnie'. Ta ładna laska/ten przystojny facet są trans, tutaj para dwóch przystojniaków, tutaj... wiecie o co mi chodzi? Promowanie skrajnej inności jest... no jak Armand pisał - zbyt dużą wiarą w ludzką inteligencję... no nie w PL w każdym razie. |
|
|
|
|
Armand
|
Wysłany: 2016-11-17, 15:58
|
|
|
Ogólnie chyba lepiej by było (takie moje zdanie), żeby wrzucili kalendarz z ludźmi wyglądającymi 'normalnie'. Ta ładna laska/ten przystojny facet są trans, tutaj para dwóch przystojniaków, tutaj... wiecie o co mi chodzi? |
Przy takich kontrowersyjnych tematach lepiej nie leźć w kontrowersje, chyba, że chodzi o szokowanie, ale nie wiem co to ma wspólnego z edukowaniem społeczeństwa.
Dużo lepiej byłoby znaleźć sposób, by estetycznie to ująć.
BTW jakby ktoś chciał sfinansować mój pomysł (który mam już od dawna) na sesję zdjęciową, to proszę o kontakt |
|
|
|
|
Ada75 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-11-17, 16:21
|
|
|
Bo TV mają zawsze problem do którego kibelka pójść jak naciśnie...
No niestety jak nie ma neutralnych genderowo to jest zonk |
|
|
|
|
lexel
użytkownik
Punktów: 63 Posty: 718
|
Wysłany: 2016-11-17, 16:44
|
|
|
Widzę że już odkryliście sami powód mojej emotki Dużo lepiej bym się czuł gdyby przedstawili nas jako normalnych ludzi. Np: przeciętną starszą panią z książką w bibliotece i podpisem że jest po zmienie płci, lub np młodych chłopaków jadących razem na motocyklach i podpis że są parą. Bez tych całych stereotypów- nie dając pola do popisu tym którzy powiedzą "mówiłem że to świry są". Do tego nie wiedziałem że najbardziej na świecie potrzebujemy busa. Ja bym wolał motocykl. |
|
|
|
|
turkusowa
|
Wysłany: 2016-11-17, 17:10
|
|
|
lexel napisał/a: | Do tego nie wiedziałem że najbardziej na świecie potrzebujemy busa. Ja bym wolał motocykl. | Ja bym wolała czołg. W końcu kto by mi podskoczył jakbym miała czołg? I wieczny problem z korkami i parkowaniem z głowy - kto się nie usunie, to zostanie przejechany :3
Armand napisał/a: | Przy takich kontrowersyjnych tematach lepiej nie leźć w kontrowersje, chyba, że chodzi o szokowanie, ale nie wiem co to ma wspólnego z edukowaniem społeczeństwa. | No właśnie pokazywanie, że ludzie z LGBT są dziwni, szaleni i momentami niesmaczni jakoś nie pomaga nikomu bardziej lubić... Wolę podejście od strony 'co nas wszystkich łączy' a nie co 'dzieli'. |
|
|
|
|
Ada75 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-11-17, 17:45
|
|
|
Ale na parkowanie i na korki motocykl jest lepszy od czołgu, nie musisz nic niszczyć a oba problemy masz z głowy. Szeryfów drogowych zajeżdżających drogę pomijam. |
|
|
|
|
Armand
|
Wysłany: 2016-11-17, 18:23
|
|
|
Ada75 napisał/a: |
Bo TV mają zawsze problem do którego kibelka pójść jak naciśnie...
No niestety jak nie ma neutralnych genderowo to jest zonk |
W sumie... ale skoro mają passing to mogą spokojnie iść do tego dla płci, w której go mają. |
|
|
|
|
DeadSally [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-11-17, 18:53
|
|
|
sezon na podlizywanie się cisom już się zaczął? kurde, tak wcześnie? |
|
|
|
|
kicur
moderator GeekofJurisprudence
Punktów: 478 Posty: 3629 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-11-17, 19:05
|
|
|
Mi się podobają chłopacy w teatrze oraz Maciej Nowak (starszy facet z tęczą na twarzy). Nie jestem jednak pewien, czy tak powinien wyglądać kalendarz przeznaczony do dystrybuowania wśród osób nie-LGBT (tak naprawdę to sam nie jestem pewien, czy bym zapłacił, żeby wisiał on u mnie w domu, więc cóż dopiero cis hetero???)... |
_________________ Każdy królem może być,
Każdy własnym królem jest.
|
|
|
|
|
Maja
użytkownik k/m
Preferowany zaimek: dowolny
Punktów: 32 Posty: 807 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2016-11-17, 19:07
|
|
|
antnieszka napisał/a: | Armand napisał/a: | Przy takich kontrowersyjnych tematach lepiej nie leźć w kontrowersje, chyba, że chodzi o szokowanie, ale nie wiem co to ma wspólnego z edukowaniem społeczeństwa. | No właśnie pokazywanie, że ludzie z LGBT są dziwni, szaleni i momentami niesmaczni jakoś nie pomaga nikomu bardziej lubić... Wolę podejście od strony 'co nas wszystkich łączy' a nie co 'dzieli'. |
Dokładnie, większość ludzi z LGBT ma takie same plany i marzenia jak cis, tylko że musi przejść znacznie bardziej krętą drogę życia by móc je zrealizować. A do tego muszą zmierzyć się z ogromną ilością stereotypów i schematów. |
|
|
|
|
Lagertha [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-11-17, 22:25
|
|
|
lexel napisał/a: | http://poznan.onet.pl/pierwszy-kalendarz-lgbt-w-polsce/wqnjml | Jestem tym zniesmaczona. Pokazują nas jako "dziwadła" dokładnie od tej strony, którą się nam zarzuca w wszystkich kampaniach "anty genderowych".
Cytat: | Bardzo zależy nam na tym, aby sfinansować zakup małego busa, którym będziemy jeździć po mniejszych miejscowościach i organizować tam różnego rodzaju wydarzenia edukacyjne | Jeżeli edukacja ma wyglądać tak jak kalendarz, to ja dziękuję za taką edukację. Bo przyniesie więcej szkody niż pożytku.
Armand napisał/a: | Moim zdaniem twórcy przejawiają zbyt dużą wiarę w ludzką inteligencję. | Moim zdaniem chcieli prowokować i wywoałać skandal, bo pewnie inaczej przeszedłby bez większego echa, a tak ludzie będą o tym mówić.
Armand napisał/a: | Przy takich kontrowersyjnych tematach lepiej nie leźć w kontrowersje, chyba, że chodzi o szokowanie, ale nie wiem co to ma wspólnego z edukowaniem społeczeństwa. | To proste. Bo jest głośno. Darmowa reklama. W końcu kalendarz to prodkukt, który chcą sprzedać. Dziś w sumie prawie wszystko jest na sprzedarz
Maja napisał/a: | antnieszka napisał/a: | Armand napisał/a: | Przy takich kontrowersyjnych tematach lepiej nie leźć w kontrowersje, chyba, że chodzi o szokowanie, ale nie wiem co to ma wspólnego z edukowaniem społeczeństwa. | No właśnie pokazywanie, że ludzie z LGBT są dziwni, szaleni i momentami niesmaczni jakoś nie pomaga nikomu bardziej lubić... Wolę podejście od strony 'co nas wszystkich łączy' a nie co 'dzieli'. |
Dokładnie, większość ludzi z LGBT ma takie same plany i marzenia jak cis, tylko że musi przejść znacznie bardziej krętą drogę życia by móc je zrealizować. A do tego muszą zmierzyć się z ogromną ilością stereotypów i schematów. | I masą dyskryminacji oraz spychaniem do podziemia. Bo mało kto potrafi niestety spojrzeć jak na drugiego człowieka, który chce żyć tak samo normalnie jak każdy inny. |
|
|
|
|
Tomek1995
użytkownik
Punktów: 24 Posty: 200
|
Wysłany: 2016-11-17, 23:02
|
|
|
Takim czymś jesteśmy tylko krzywdzeni. Czemu nie mogą pokazać nas jako normalnych ludzi? Tak jak parę osób tu wspominało żeby były normalne zdjęcia, z podpisami że tych dwoje to para gejów, ta miła pani ze zdjęcia jest po korekcie płci itp?
Już nie wspomnę o wartości estetycznej, a raczej jej braku... może i jest kilka zdjęć, które jeszcze ujdą, ale są denne i oklepane. Reszta to żenada.
Niezależnie na co były by pieniądze za sprzedaż tych kalendarzy przeznaczone, to w życiu bym tego nie kupił, nie mówiąc już o wieszaniu tego na ścianie.
Może i pomysł sam w sobie "zróbmy kalendarz LGBT" był świetny, ale wykonanie chyba mija się z celem (chyba że celem było ośmieszenie nas i pokazanie że jesteśmy "cudakami", bo tylko to wynika z przekazu tego kalendarza).
Eh... szkoda gadać... |
|
|
|
|
Armand
|
Wysłany: 2016-11-17, 23:55
|
|
|
Już wiem, co mnie tak razi. Bardzo nierówna jest jakość poszczególnych zdjęć.
1 - koszmar makijażysty. Rysunek wykonany niedbale, blady podkład położony do połowy czoła (łysina też powinna być pomalowana). Trupia twarz z widoczną teksturą podkładu.
2 - takie sobie. Mało dopracowane.
3 - Prowokacja po najmniejszej linii oporu. A naprawdę dałoby się wyciągnąć z tego klasę dając pani np. długą czarną spódnicę. Kompozycja i kolory akurat fajne.
4 - Fajne kadrowanie, jest pomysł, dobre kolory, świadomy model
5 - Fatalne kadrowanie, nijaki pomysł, spięci modele, wszystko wygląda jak dziecko przypadku. Chyba najgorsze zdjęcie jeśli chodzi o przykuwanie uwagi do meritum
6 - Ładna kolorystyka, modelka świadoma tego po co tam jest. Fajny pomysł. Fryzura mogłaby być bardziej dopracowana.
7 - Nie najgorsze kompozycyjnie i kolorystycznie, ale też nie jest jakieś specjalnie oryginalne.
8 - Jednak nie tak dobre jak mi się na początku wydawało. Kompozycyjnie ok, chociaż tło mogli pociągnąć do końca. Zdjęcie zrobione w dziwny sposób (prześwietlone?) Zbyt blisko lampa, widać cienie na tle.
9 - Bardzo dobre kompozycyjnie i kolorystycznie.
10 - Mogło być dużo lepsze... trochę mi żal Lukrecji. Makijaż nieodpowiedni do zdjęć (widać zarost), stylizacja tez nie najlepsza, ułożenie modelki podkreśla wszystko to, co m/k wolałaby ukryć.
To moja prywatna opinia jest jakby co. |
|
|
|
|
wendigo
użytkownik TRU ts ;)
Punktów: 1033 Posty: 10306
|
Wysłany: 2016-11-18, 00:52
|
|
|
5,6,7 - fajne slajdy. I tyle. I to nawet nie, bo co do 5 to też się z Armandem zgadzam - jakieś takie jałowe i nieciekawe ujęcie.
Ogólnie chyba lepiej by było (takie moje zdanie), żeby wrzucili kalendarz z ludźmi wyglądającymi 'normalnie'. Ta ładna laska/ten przystojny facet są trans, tutaj para dwóch przystojniaków, tutaj... wiecie o co mi chodzi? |
Tak, też tak myślę.
lexel napisał/a: | Np: przeciętną starszą panią z książką w bibliotece i podpisem że jest po zmienie płci, lub np młodych chłopaków jadących razem na motocyklach i podpis że są parą. Bez tych całych stereotypów- nie dając pola do popisu tym którzy powiedzą "mówiłem że to świry są". |
Albo starszą parę facetów, którzy idą po parku trzymając się za ręce czy na ławce siedzą - tak jak się przedstawia starsze pary hetero... (kobiety też mogą być). Albo rodzinę stworzoną z matki, ojca i dzieci i podpis: "Anna wraz z rodziną. Anna jest po korekcie płci". Albo... ej, to kreatywne, chyba wymyślę wszystkie miesiące i napiszę notkę
Tylko... w tym projekcie chyba chodziło o to że osoby LGBT chciały sobie wystąpić na zdjęciach.. i tyle |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|