Poprzedni temat «» Następny temat
hej
Autor Wiadomość
Natalia73
użytkownik

Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: ona
Wysłany: 2026-04-19, 10:58   hej

Natalia , hej wszystkim

Dodałam do użytkowników. /Mira

Mira
junior breast developer

Punktów: 919
Wysłany: 2026-04-19, 20:02   

Witaj na forum.

Napisz, kim jesteś i co Cię tutaj sprowadza :)

portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl

Nataliaa
użytkownik

Punktów: 12
Wysłany: 2026-04-22, 08:03   

Witam moją imienniczkę :)

Natalia73
użytkownik

Wysłany: 2026-05-31, 18:08   

co mnie tu sprowadza ? chęć poznania innych , podobnych " istot"
pokrótce : mam już ponad 50 lat , ostatnie kilkadziesiąt to walka między ona a on z różnymi wynikami . W końcu coś pękło i zrobiłam krok - poszłam do psychologa ; obecnie jestem już po kilku spotkaniach , gdzie wyszło dużo ciekawych i nieciekawych rzeczy z mojego życia - psycholodzy nie są żli :) .
Mam wystawioną opinię psychologiczną , psychiatryczna idzie choć powoli .
Ba mam nawet receptę na hormony - żel plus spiro i tu nagle zaczynają się " schody " - normalnie ogarnia mnie panika '
żeby był pełny obraz/; mam żonę , 4 dzieci ( żeby było ciekawiej syn jest gejem ,a jedna z córek lisbijką :) ) ; moja totalnie nie akceptuje mojej decyzji ,choć była pierwsza osobą przed którą zrobiłam coming up , argument taki jak zawsze w takich sytuacjach " poślubiłam mężczyznę "

Mira
junior breast developer

Punktów: 919
Wysłany: 2026-05-31, 19:19   

Cytat:

co mnie tu sprowadza ? chęć poznania innych , podobnych " istot"

No to czuj się powitana :) Jesteśmy z partnerką w podobnym wieku, a na tranzycję rozpoczęłyśmy w końcu dopiero 2-3 lata temu. I w sumie też z okolic Wrocławia, więc (gdybyś chciała) to da się nawet zorganizować jakieś spotkanie :)

Cytat:
normalnie ogarnia mnie panika

Powiedziałabym, że to zupełnie normalne, zwłaszcza jeśli wcześniej spędziłaś dziesiątki lat, udając mężczyznę :)

Kiedy w 2023 zdecydowałam się po raz drugi na rozpoczęcie diagnozy transseksualizmu z mocnym postanowieniem, że tym razem się nie wycofam, choćby nie wiem co, wychodząc po paru latach przerwy do drogerii po farbę do włosów zerknęłam na pudełko swoich butów biegowych. Normalnie tam na nim jest napisane:

"No place too far"

ale tego dnia, jak byk stało tam:

"No place to fear"

:)

Cytat:
moja totalnie nie akceptuje mojej decyzji (...) poślubiłam mężczyznę

Cóż, to jest twoja decyzja. Rozstając się ze swoją byłą partnerką powiedziałam jej:
- Nie przepraszam Cię za to, że cię zostawiam. Przepraszam cię, za to, że zmarnowałam ci tyle lat życia.

A sytuację masz w sumie podobną jak ja i moja luba. Obie byłyśmy przez dwadzieściaparę lat w związkach z kobietami jako "mężczyźni". Obie próbowałyśmy przekonywać swoje ówczesne partnerki, że w sumie to "nic się nie zmieni", tyle tylko, że zmieniło się wszystko, i to w sposób, w jaki nigdy wcześniej bym nie uwierzyła.

Wiem, doskonale wiem, jakie to jest ogromne wyzwanie. I jednocześnie zapewniam cię, że: jest życie po tranzycji.

I na koniec powtórzę: jak byś chciała pogadać, przez net albo w realu, to jesteśmy do dyspozycji :)

portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl

Natalia73
użytkownik

Wysłany: 2026-06-03, 11:57   

poszło pw

Odpowiedz do tematu