Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ucieczka przed wojskiem przez zmianę płci ma jakiś sens?
Autor Wiadomość
ablaze
użytkownik

Kim jesteś: ?
Preferowany zaimek: bez zaimków
Wysłany: 2025-12-01, 18:57   Czy ucieczka przed wojskiem przez zmianę płci ma jakiś sens?

Hej wszystkim,
Od jakiegoś czasu mocno mnie dręczy pewna sprawa i chciałbym zaprosić Was do rozmowy. Wiem o sytuacjach, w których osoby otwarcie mówią, że zdobywają zaświadczenia o transpłciowości wyłącznie po to, aby uzyskać kategorię E i uniknąć służby wojskowej. Wiem, że ten proceder faktycznie wszedł już w fazę realizacji. Nie jest to tylko teoria, ale coś, co dzieje się naprawdę.

Wiem o rozmowach, w których posługiwano się opiniami lekarskimi sformułowanymi w rodzaju żeńskim, np. "pacjentka jest pod moją opieką i bierze leki", mimo że prywatnie używają form męskich. W trakcie tych rozmów padły też słowa, że po uzyskaniu recepty na HRT nie trzeba nawet kupować leków bo samo zaświadczenie od lekarza wystarcza jako dokument potrzebny do uniknięcia wojska. To budzi duży niepokój, bo wygląda na to, że dokumenty są wykorzystywane instrumentalnie, a nie w związku z realnym procesem tranzycji.

Takie działania mogą być bardzo szkodliwe dla całej społeczności transpłciowej. Wzmacniają stereotypy, że transpłciowość to "zmiana płci", "udawanie" albo "strategia" a nie realna tożsamość. Podważają zaufanie do opinii lekarskich i dokumentów, które dla wielu osób są kluczowe w procesie uzgodnienia płci. Mogą też sprawić, że osoby naprawdę potrzebujące wsparcia i zaświadczeń będą traktowane z większą podejrzliwością, co tylko utrudni im życie.

Konsekwencje takich nadużyć spadają rykoszetem na wszystkich, nawet na tych, którzy nie mają z tym nic wspólnego. Pojawia się złość, smutek i bezsilność, bo wiadomo, że nie ma wpływu na decyzje innych, a jednocześnie istnieje obawa, że odbije się to na całej społeczności.

Kiedy słyszę, że ktoś traktuje receptę na HRT tylko jako papier potrzebny do uniknięcia wojska, a leków nawet nie trzeba kupować, to naprawdę trudno to zrozumieć.

Czy to się w ogóle opłaca? Wydaje się, że konsekwencje takich działań uderzają we wszystkich.

Mira Jeżak
junior breast developer

Tożsamość płciowa: k
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 918
Wysłany: 2025-12-02, 00:52   

Z punktu widzenia osoby, która dostała taki papier opłaca się jak najbardziej. Jeśli w jakimś systemie jest dziura, zawsze znajdą się osoby, które zechcą w nią wejść.

Polskie warunki to i tak w porównaniu z tym, co się odwala na zachodzie to zwyczajny pikuś:
Cytat:
Symbolem zmian jest kapral Roberto Perdigones, który – jak twierdzi – choć wygląda jak mężczyzna, to w głębi duszy czuje się kobietą. Pochwalił się El Español, że po tranzycji dostał pokój z łazienką na wyłączność. To kolejny z przywilejów dla kobiet w armii. Przyznał, że jako kobiecie będzie mu łatwiej awansować, a po odejściu z wojska dostanie wyższą emeryturę. Co więcej, za bycie matką otrzyma o 15 proc. wyższą pensję.

https://bezprawnik.pl/zmiana-plci/

A generalnie jest to też efekt prawnej dyskryminacji mężczyzn tak w Polsce jak i wielu krajach Europy. Pomimo tego, co twierdzą nawiedzone feministki, obecnie zwyczajnie opłaca się być kobietą lub też nawet "być kobietą".

portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl

Nataliaa
użytkownik

Kim jesteś: ts
Punktów: 12
Wysłany: 2025-12-02, 12:34   

Cześć !

Szczerze mówiąc, pierwszy raz słyszę o czymś takim. Podobny przykład można też w sumie odnieść do praw emerytalnych i pojawiały się jakieś fejkowe teorie prawicy na ten temat ale jakoś nie brałam tego na poważnie.

Zgadzam się z przedmówczynią odnośnie prawnej dyskryminacji mężczyzn w Polsce (tak, panowie, patriarchat krzywdzi także Was) natomiast pierwszy raz spotykam się z przypadkiem kiedy ktoś decyduje się z tego powodu na HRT a leków faktycznie nie wykupuje.

Mam mieszane odczucia. Z jednej strony każdy ma prawo wyboru i decydowania o sobie. Jeśli chce w ten sposób "obchodzić system" to ma do tego pełne prawo (które jest niesprawiedliwe i dyskryminujące, co nie podlega dyskusji), natomiast z drugiej - takie osoby blokują miejsce u lekarzy nam, faktycznie potrzebującym te leki, kupującym i biorącym je. Sama wiem jak długo się czeka na wizyty, były też przypadki "chwilowego braku towaru" w aptece, co wiązało się z koniecznością zamawiania. Na szczęście wykupuję na zapas i uzupełniam wcześniej, korzystając z recepty na pół roku.

Mira Jeżak
junior breast developer

Wysłany: 2025-12-02, 14:13   

Cytat:
Zgadzam się z przedmówczynią odnośnie prawnej dyskryminacji mężczyzn w Polsce (tak, panowie, patriarchat krzywdzi także Was

Cytat:
Patriarchat – system społeczny, w którym władza, dziedziczenie i sukcesja przynależą do mężczyzn.

Jeżeli obecnie funkcjonujący system krzywdzi mężczyzn, to logicznie niewłaściwym jest nazywanie go patriarchatem.

Dziedziczenie od dawna jest dzielone demokratycznie. Władza (polityczna/ekonomiczna) należy do jednostek, które gotowe są całe swoje życie podporządkować osiągnięciu tej władzy. Z uwagi na biologiczne różnice między płciami są to faktycznie przeważnie mężczyźni.

Jednocześnie nasza cywilizacja została w jakichś 9x% zaprojektowana, zbudowana i jest utrzymywana przez mężczyzn, zaś kobiety mogą korzystać z jej udogodnień.

Jednocześnie mężczyźni generują większość dochodu, pracując dłużej, ciężej, w bardziej ryzykownych zawodach i z większym poświęceniem.

Jednocześnie kobiety są głównymi biorcami ekonomicznymi, tak korzystając z dochodów męża, jak też korzystając z rozwiązań typu renta wdowia, jak też pobierając emerytury (na których przebywają średnio 3 razy dłużej niż mężczyźni), w sytuacji gdy większość kapitału emerytalnego wypracowana jest przez mężczyzn.

Ergo: obecnie funkcjonujący w Polsce i na zachodzie system społeczny nie ma nic wspólnego z patriarchatem, to gynocenryczny układ, w którym kobiety w dalszym ciągu traktowane są preferencyjnie jako przedłużycielki gatunku, jednocześnie zaś zyskały pełnię praw przysługujących wcześniej mężczyznom, ale nie ponoszą równiej z nimi odpowiedzialności za całokształ.

Bardzo proszę nie pisać mi tu o "patriarchacie", bo nic takiego obecnie w naszym kręgu kulturowym nie występuje.

portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl

Nataliaa
użytkownik

Wysłany: 2025-12-02, 14:48   

Ok, przepraszam za nadinterpretację ;-)

Mira Jeżak
junior breast developer

Wysłany: 2025-12-02, 16:14   

Ok, wybaczam ;-)

portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl

LeVentDuNord
użytkownik
LeVentDuNord

Punktów: 10
Wysłany: 2025-12-02, 19:46   

Nie. Już teraz wojsko pluje na osoby poddawane kwalifikacji wojskowej. Wojsko nawet osobom niepełnosprawnym z bogatą dokumentacją i oczywistą niepełnosprawnością każe udowadniać, że nie są wielbłądami. W razie wojny (a raczej prawdopodobnie już w 2027, jak wygra konfedepis) państwo uzna po prostu, że transseksualizm nie istnieje, a decyzje sądów o zmianie płci zostaną uznane za niebyłe. Jeśli dobrze pamiętam, to dzięki "genialnym" rozwiązaniom informatycznym państwu jest bardzo łatwo zidentyfikować osoby transpłciowe po zmianie prawnej płci.

Jeśli nie chcesz do wojska, uciekaj z tego kraju TERAZ i zdobądź zagraniczne obywatelstwo. Jest źle, będzie jeszcze gorzej. Wątpliwe jest, że będzie wojna z Rosją - w następnych wygrają proputinowscy politycy. Jeśli będą wcielać do wojska, to w ramach walki z "wrogiem wewnętrznym".

Natixxx
użytkownik

Punktów: 2
Wysłany: 2025-12-03, 07:23   

Każdy kto może korzysta tak naprawdę w tym chorym kraju z luk prawnych. W Niemczech słyszałam o przypadku "zmiany płci" bo jakiś gościu nie chciał trafić do męskiego więzienia. W Hiszpani też coś było.
Mówi się że jestesmy mistrzami w kombinowaniu ale to tak naprawdę każdy orze jak może.

Joasia44
użytkownik

Wysłany: 2025-12-03, 16:15   

To i ja napiszę.
Każdy kto jest uczciwy nie oszukuje.
Każdy kto nie jest uczciwy oszukuje, taka logika algorytmiczna po prostu.
To ogólnie napisałam.

Smutno mi się to czytało, wiem że świat nie jest czarno-biały ma odcienie szarości.
Ale z tego postu bije coś niemiłego, ja przynajmniej tak to odbieram jakby rozwiązania by ludziom źle się nie żyło i dopuszczalna była zmiana płci (bo wiele osób ....wiecie co mam na myśli) zostaje wykorzystywane. Tylko w celu aby osiągnąć jakąś korzyść.

ablaze
użytkownik

Preferowany zaimek: bez zaimków
Wysłany: 2025-12-03, 20:41   

Joasia44 napisał/a:
bo wiele osób ....wiecie co mam na myśli

Ja na przykład nie wiem. A co jest niemiłe poza faktem nadużycia i kombinatorstwa?

Doll
użytkownik

Kim jesteś: is
Punktów: 7
Wysłany: 2025-12-04, 01:13   

LeVentDuNord napisał/a:
Nie. Już teraz wojsko pluje na osoby poddawane kwalifikacji wojskowej. Wojsko nawet osobom niepełnosprawnym z bogatą dokumentacją i oczywistą niepełnosprawnością każe udowadniać, że nie są wielbłądami. W razie wojny (a raczej prawdopodobnie już w 2027, jak wygra konfedepis) państwo uzna po prostu, że transseksualizm nie istnieje, a decyzje sądów o zmianie płci zostaną uznane za niebyłe. Jeśli dobrze pamiętam, to dzięki "genialnym" rozwiązaniom informatycznym państwu jest bardzo łatwo zidentyfikować osoby transpłciowe po zmianie prawnej płci.

Jeśli nie chcesz do wojska, uciekaj z tego kraju TERAZ i zdobądź zagraniczne obywatelstwo. Jest źle, będzie jeszcze gorzej. Wątpliwe jest, że będzie wojna z Rosją - w następnych wygrają proputinowscy politycy. Jeśli będą wcielać do wojska, to w ramach walki z "wrogiem wewnętrznym".

Co Ty pierniczysz człowieku?
Możesz łaskawie skończyć z szerzeniem strachu o "przymusowych detranzycjach" w postaci zmian dokumentów, które sądownie zostały zmienione? Nie dość, że w naszym rejonie nagonka na osoby ts jest marginalna, to jeszcze istnieje zasada, iż prawo nie działa wstecz. Wbrew pozorom, brak regulacji dotyczących zmian płci w dokumentach działa na naszą korzyść - bo żeby przymusowo zmieniono dokumenty osobom ts, trzeba by było olbrzymiego bajzlu prawnego. A biorąc pod uwagę sumę strat i zysków, nie opłaca się to jakiemukolwiek rządowi. Polska to nie USA.

Nie chciałam się wypowiadać w tych tematach, ale:
- nie każdego stać i ma możliwości wyjazdu za granicę
- nie każdy jest osobą samotną - są osoby, które mimo tranzycji mają rodziny i przyjaciół tu w Polsce, ogarnęły swoje życie a zwłaszcza głowę
- emigracja może da Ci obywatelstwo, ale w praktyce "jako obcy" będziesz obywatelem drugiej kategorii a świat nie kręci (wręcz nie powinien) się wokół tranzycji. Jeśli ktoś od tego uzależnia swoje szczęście, to nie skomentuje tego.
Osoby ts to nie tylko osoby z wyższym wykształceniem, indywidualiści, oczytani i ludzie sukcesu pod kątem zawodowym. Są też osoby, które trzymają się kurczowo swoich środowisk i należą do tzw. "klasy niższej". Tyle lat to środowisko działa - a ludzie dalej zapominają, że ts to nie jest jednolita grupa.....

Rzygam i mam dość takiego siania paniki i dezinformacji. Od czasów COVIDa ludzie dostali paranoi i widzę, że jest to wykorzystywane na maksa. Dlatego nie bez powodu nie śledzę bieżących wiadomości. Szkoda nerwów.

P.S. Ja w systemie informatycznym w rubryce "Czy zmieniono płeć" mam NIE so.... :mrgreen:

LeVentDuNord
użytkownik
LeVentDuNord

Wysłany: 2025-12-04, 13:03   

Doll napisał/a:
jeszcze istnieje zasada, iż prawo nie działa wstecz.

Powiedz to skarbówce. PiS od dawna łamał konstytucję i teraz jeszcze chce ją zmienić, razem z Konfederacją będzie mieć wystarczającą większość, by przeforsować zapisy anty-LGBT. Czołowi politycy PO w przeszłości wyrażali się BARDZO homofobicznie i nawet teraz Tusk zapewnia, jak to nie będziemy się podporządkowywać UE w temacie małżeństw homoseksualnych.
Może wolisz patrzeć na świat przez różowe okulary, ale fakty są takie, że kończą się opłacalne do wydobycia zasoby, środowisko staje się coraz bardziej wrogie życiu, elektrownie coraz częściej padają przez zbyt wysokie temperatury, infrastruktura się rozkłada, a rządy nie chcą w nią nawet inwestować. Ubezpieczeniowcy odmawiają ubezpieczania i mówią, by w tej połowie stulecia spodziewać się miliardów martwych. Coraz bardziej rośnie chciwość kapitalistów, coraz bardziej rośnie frustracja ludzi, do władzy dochodzi prawica, ludzie coraz bardziej domagają się rządów silnej ręki. A LGBT to perfekcyjny kozioł ofiarny, osoby trans najlepszy z nich. W dobie ekstremalnie wydajnej tiktokowej propagandy bardzo łatwo przekierować wściekłość mas. Gadanie, że nagonki nie ma, jest w każdym razie i tak naciągane, u nas kultura jest na tyle konserwatywna, że mnóstwo osób trans po prostu się ukrywa.
Trump na początku też wydawał się nie taki zły. To kwestia czasu. Lepiej przygotowywać się, zanim sprawy się pogorszą.

JamieIsHigh
użytkownik

Wysłany: 2025-12-05, 00:25   

ablaze napisał/a:
Wiem o sytuacjach, w których osoby otwarcie mówią, że zdobywają zaświadczenia o transpłciowości wyłącznie po to, aby uzyskać kategorię E i uniknąć służby wojskowej. Wiem, że ten proceder faktycznie wszedł już w fazę realizacji. Nie jest to tylko teoria, ale coś, co dzieje się naprawdę.

Zyskiwanie fałszywych diagnoz, żeby nie iść do wojska to żaden nowy precedens - teraz wydaje mi się że jest nawet rzadszy, od kiedy przestała obowiązywać zasadnicza służba wojskowa. Ile to osób nie latało po zaprzyjaźnionych lekarzach, żeby dostać lewe diagnozy...
Teraz jest taka możliwość i nic dziwnego, że ludzie z niej korzystają - tak jak pisała Mira, kto gdzie luka tam znajdzie się ktoś, kto z niej skorzysta - i o ile moja uczucia co do tego, czy transpłciowość powinna uniemożliwiać służbę wojskową, są mieszane, to jednak sama nie będę narzekała na duże, piękne E.

Czy będzie to służyło przeciwko naszej społeczności? Może w minimalnym stopniu, ale nie powiedziałabym. Środowiska anty- mają znacznie więcej argumentów które sprawdzają się lepiej w sianiu niechęci i strachu. Jak już to wysnułabym tezę wręcz przeciwną - przez większy popyt na diagnozy ludzie walczący o taki papier dowiedzą się więcej o transpłciowości, a my może dostaniemy bardziej ustandaryzowany proces diagnostyczny. W najgorszym wypadku nowym wymogiem otrzymania kategorii E będzie HRT - wtedy będziemy musiały się martwić o niedobór hormonów - ale raczej nic na to nie wskazuje ;-)
Wojsko polskie jest oparte na ochotniczej służbie wojskowej, a mimo to jest w NATO trzecie pod względem liczebności żołnierzy - doliczając do tego wszystkie osoby, które nie starało się o kategorię inną niż A raczej nikt nie przejmie się tą garstką osób walczących o diagnozę - a przynajmniej nie na tyle, żeby wprowadzać nowe normy prawne.

LeVentDuNord napisał/a:
Może wolisz patrzeć na świat przez różowe okulary, ale fakty są takie, że kończą się opłacalne do wydobycia zasoby, środowisko staje się coraz bardziej wrogie życiu, elektrownie coraz częściej padają przez zbyt wysokie temperatury, infrastruktura się rozkłada, a rządy nie chcą w nią nawet inwestować.

Tak sobie czytam Twoje wiadomości i się zastanawiam... na co ten scaremongering? Opisujesz najgorsze scenariusze jak prawdę objawioną, nawołujesz do ucieczki... i co dalej??
Doll ładnie wskazała, że nie każdy może sobie pozwolić na emigrację, więc wykreślmy to jako rozwiązanie (przy tym zastanawia mnie też, czy rzeczywiście piszesz to zza granicy, tak jak do tego namawiasz - ale to tak na marginesie). Co nam wtedy zostaje? Życie w wiecznie ciągnącym się strachu, podsycanym dezinformacją i krzyczącymi nagłówkami artykułów? Ewidentnie zastanawiam się jakie możliwości masz do zaoferowania.

Osobiście jestem zwolenniczką organizowania się (sama należę do jednej organizacji i staram się wspierać inne), budowania społeczności i edukowania ludzi dookoła nas. Zdaję sobie sprawę, że w skali kraju czy świata g*wno znaczę, ale przynajmniej jestem w stanie wstać rano i spojrzeć w lustro z myślą, że ta mikroskopijna zmiana do jakiej się przyczyniam to i tak więcej niż straszenie ludzi w internecie :-)

southener
użytkownik

Tożsamość płciowa: m
Punktów: 208
Wysłany: 2025-12-05, 01:26   

W 1939 ludzie tez nie chcieli wierzyc ze bedzie wojna. Teraz kazdy kto choc troche interesuje sie polityka wie ze czasy sa niepewne - z jednej strony mamy Putina co do ktorego nie wiemy czy zatrzyma sie na Ukrainie czy tez bedzie chcial odbudowac Imperium Rosyjskie i w tym celu zaatakuje Polske- mamy tez Trumpa ktoremu zbrodnicze dzialania Putina wcale nie przeszkadzaja i ktory chce z Putinem robic interesy a Europa zdaje sie pogardzac. Nie wiadomo jak USA pod rzadami Trumpa zachowaly by sie w sytuacji napasci Rosji na Polske. Z drugiej strony w samej Polsce mamy prorosyjska Konfederacje ktora chcialaby w Polsce zaprowadzic podobne porzadki jak w Rosji. Nic nie wydaje sie pewne w takiej sytuacji i trzeba byc przygotowanym na rozne scenariusze rozwoju wydarzen. Pomimo ze sytuacja jest taka a nie inna to nie rozumiem po co panika - jak na razie nikogo do wojska chyba na sile nie biora, poboru nie ma. W razie wojny zmobilizowani zostana w pierwszej kolejnosci tylko osoby ktore mialy juz kontakt z wojskiem czyli ci ktorzy juz odbyli przeszkolenie wojskowe a takze osoby wykonujacy zawody ktore sa wojsku potrzebne np informatycy, kierowcy samochodow ciezarowych medycy. Jednak w razie wojny chyba kazdy powinien sie poczuwac do obowiazku obrony kraju - bez wzgledu na to czy czuje sie mezczyzna czy kobieta.

Joasia44
użytkownik

Wysłany: 2025-12-05, 08:03   

Moim zdaniem równie dobrze można iść i udawać że się jest Napoleonem.
Choć może wtedy by wzięli do woja lol

LeVentDuNord
użytkownik
LeVentDuNord

Wysłany: 2025-12-05, 12:48   

JamieIsHigh napisał/a:
[Tak sobie czytam Twoje wiadomości i się zastanawiam... na co ten scaremongering? Opisujesz najgorsze scenariusze jak prawdę objawioną, nawołujesz do ucieczki... i co dalej??

To, że ty "wyłączysz telewizję", nie sprawi, że inni ją wyłączą. Moi rodzice mi powiedzieli, że jeśli zrobię coming out, to stracą pracę i w ogóle staną się najgorsze możliwe rzeczy, a w ogóle to patrz na ten setny link o tym, jak kobieta żałuje stransowania się i trzeba tego zakazać!
Są wyjątkiem? 50% wyborców zagłosowało na byłego kibola, chełpiącego się uczestnictwem w ustawkach, z powiązaniami z gangsterami, mającego za sobą aferę z żerowaniem na emerycie. On chce "Polski normalnej". I na niego zagłosowali tłumnie, nawet nie było niskiej frekwencji. Z drugiej strony Tusk nie będzie się "uginać" przed UE w temacie małżeństw homoseksualnych. Myślisz, że ktoś się za nami wstawi, gdy rozbestwione przez zwycięstwo swojskiego człowieka i pobłażliwość PO bojówki, podburzane przez Jaszczura i Brauna, będą prześladować osoby LGBT? Że gdy po wyborach będzie zmieniana konstytucja w celu "powrotu do normalnej Polski", to PO albo mikroskopijne Razem nas uratują?
Jeśli nie możesz wyemigrować, to przynajmniej trzeba zacząć zabezpieczać zapasy HRT, wykonać zabiegi, póki ich nie zakazali, i zrobić wszystko, by osoby transfobiczne miały jak najmniej do powiedzenia w twoim życiu. Mądry Szlomo przygotowywał się, gdy były znaki. Krótkowzroczny Szlomo się podlizywał i ustępował, aż przyszło mu kopać swój grób.
Odnośnie kwestii środowiskowych/gospodarczych - sami ubezpieczeniowcy i banki tak przewidują. Konserwatywne modele IPCC jawnie upolitycznionego i zneutralizowanego przez administrację Reagana to sobie można...

Nataliaa
użytkownik

Wysłany: 2025-12-05, 13:43   

Odnoszę wrażenie, że ta dyskusja zmierza w niedobrym kierunku i zaczyna się polityczna nawalanka połączona ze straszeniem i dramatyzowaniem. Może jednak warto wrócić do głównego tematu wątku ?

LeVentDuNord
użytkownik
LeVentDuNord

Wysłany: 2025-12-05, 15:14   

Sam temat jest polityczny i dramatyczny, a moja odpowiedź zapewnia kontekst do odpowiedzi, czy jest sens oportunistycznie udawać osobę trans przed wojskiem.

southener
użytkownik

Wysłany: 2025-12-05, 17:07   

W razie wojny jak beda potrzebni ludzie, gdy rezerwy przygotowanych do sluzby wojskowej sie wyczerpia nikt nie bedzie patrzyl ze ktos jest trans czy nie. Tak bylo w Ukrainie - transkobiety nawet jesli nawet mialy dokumenty na nowe dane nie byly wypuszczane z kraju, ale tak samo transmezczyzni - jesli mieli zmienione dokumenty to tez nie pozwolono im wyjechac. Wladzy nie obchodzilo ze sa to osoby trans - liczyl sie jak najwiekszy potencjal ludzki ktory mogl pracowac na rzecz kraju.

southener
użytkownik

Wysłany: 2025-12-05, 17:30   

Nataliaa napisał/a:
Odnoszę wrażenie, że ta dyskusja zmierza w niedobrym kierunku i zaczyna się polityczna nawalanka połączona ze straszeniem i dramatyzowaniem. Może jednak warto wrócić do głównego tematu wątku ?

Mysle ze caly czas jestesmy w temacie - dzisiaj wlasnie parlament niemiecki wprowadzil zasadnicza sluzbe wojskowa - na razie ochotnicza, ale od razu zastrzegl ze w razie niewystarczajacej liczby ochotnikow wprowadzi sie obowiazkowy pobor do wojska - do okreslonego limitu liczebnosci - czyli ze nie kazdy 18 latek trafi do armii - beda brali az do chwili wypelnienia brakow kadrowych. Wywiad niemiecki caly czas ostrzega ze Putin przygotowuje sie do wiekszej wojny, ze zaatakuje inne kraje. W razie wojny jesli ona potrwala by dluzej niz kilka tygodni dla wladz bylo by zupelnie obojetne czy ktos jest trans czy nie - jesli nawet nie wyslano by takie osoby na front to i tak nie pozwolono by wyjechac z kraju. Jesli w Polsce wygrala by opcja pro rosyjska to niestety stanie sie tak jak mowi kolega - wszystkie procesy zmiany plci zostana wstrzymane, osoby trans pozbawione dostepu do hormonow, zaczna sie przesladowania - wylapywanie osob LGBT przez faszystowskie bojowki jak to sie dzieje w Rosji. Trzeba przygotowac sie na najgorsze. Te osoby ktore chca uniknac wojska przez udawanie trans i tak niewiele zyskaja - w czasie wojny cywile w zaatakowanym kraju wcale nie sa w lepszej sytuacji od zolnierzy.

Joasia44
użytkownik

Wysłany: 2025-12-06, 11:49   

A ja myślę że to jest proste jak budowa cepa
Oszukiwanie jest karalne i moralnie naganne, Kropa

Natixxx
użytkownik

Wysłany: Wczoraj 7:54   

Tak jak czytam nie które teksty to zaraz może cofniemy się do przedwojennych niemiec, i że Żydzi mieli nakaz noszenia gwiazdy Dawida na ramieniu.

Joasia44
użytkownik

Wysłany: Wczoraj 21:43   

A może po prostu warto czasami nazwać rzeczy po imieniu.
Dla mnie to nic innego jak to, że jak ktoś chce remont robic bierze L4 na x chorobę.

southener
użytkownik

Wysłany: Wczoraj 22:47   

Natixxx napisał/a:
Tak jak czytam nie które teksty to zaraz może cofniemy się do przedwojennych niemiec, i że Żydzi mieli nakaz noszenia gwiazdy Dawida na ramieniu.

Niektorzy zyja w swiecie gdzie nie ma miejsca na sledzenie wydarzen politycznych wiec takie osoby zyja sobie w blogiej nieswiadomosci i nie wiedza ze wlasnie teraz caly znany nam swiat wywraca sie do gory nogami. Wlasnie w tych dniach USA Trumpa oglosily swoja nowa strategie bezpieczenstwa - a wiec co dla tego kraju bedzie priorytetem w nadchodzacych latach. Po raz pierwszy od IIWS USA oglosily ze Europa i Azja nie sa w centrum ich zainteresowania, ze te obszary zostana pozostawione same sobie a ponadto pojawia sie wzmianka ze Rosja powinna odgrywac wieksza role w Europie. Tak wiec Trump chce zostawic Europe sama sobie i zwiekszyc role Rosji, zas w Azji dac wieksze pole dzialania Chinom. Od tego momentu zainteresowanie USA a wiec ich strefa wplywow ma jedynie rozciagac sie na cala polkole zachodnia - a wiec Ameryke Polnocna, Srodkowa i Poludniowa. To nie wrozy nic dobrego w sytuacji gdy Rosja chce wrocic do stanu posiadania jaki miala w czasie ZSRR i wczesniej w czasie istnienia Imperium Rosyjskiego.

Natixxx
użytkownik

Wysłany: Dzisiaj 7:42   

southener napisał/a:
Natixxx napisał/a:

Niektorzy zyja w swiecie gdzie nie ma miejsca na sledzenie wydarzen politycznych wiec takie osoby zyja sobie w blogiej nieswiadomosci i nie wiedza ze wlasnie teraz caly znany nam swiat wywraca sie do gory nogami. Wlasnie w tych dniach USA Trumpa oglosily swoja nowa strategie bezpieczenstwa - a wiec co dla tego kraju bedzie priorytetem w nadchodzacych latach. Po raz pierwszy od IIWS USA oglosily ze Europa i Azja nie sa w centrum ich zainteresowania, ze te obszary zostana pozostawione same sobie a ponadto pojawia sie wzmianka ze Rosja powinna odgrywac wieksza role w Europie. Tak wiec Trump chce zostawic Europe sama sobie i zwiekszyc role Rosji, zas w Azji dac wieksze pole dzialania Chinom. Od tego momentu zainteresowanie USA a wiec ich strefa wplywow ma jedynie rozciagac sie na cala polkole zachodnia - a wiec Ameryke Polnocna, Srodkowa i Poludniowa. To nie wrozy nic dobrego w sytuacji gdy Rosja chce wrocic do stanu posiadania jaki miala w czasie ZSRR i wczesniej w czasie istnienia Imperium Rosyjskiego.

Też nie mam czasu śledzić polityki non stop, bo nawet się nią brzydzę. Tym przekrzykiwaniem i obietnicami.
Czemu Trump wygrał w Stanach ?? Prosto z PR'owych gadek, rzucił im parę haseł w stylu że pozbędzie się "meksyków", tylko wszyscy oni zapomnieli że sami są imigrantami na tych ziemiach, a sam Trump że ma żonę ze Słoweni, a jego dziadek pochodził z terenów obecnej Bawarii a samo jego pierwotne nazwisko brzmiało Drumpf. Pamięć ludzka bywa krótka i ulotna jak widac na załączonym obrazku.
To co piszesz o spektrum zainteresowań USA swoimi terenami a że Europa została pozostawiona sama Sobie. Europa sama Sobie jest winna, ciągle tylko stany stany.....a sama w sobie nic. Popatrzmy nawet na politykę zagraniczną europejską, przecież to stricte jakaś paranoja. Parę lat temu ( 2019) rozwoziłam wezwania na ćwiczenia wojskowe, w pewnym wojewódzkim mieście takim jak Wrocław, jedno udało się skutecznie dostarczyć, bo ludzie wiedzieli i pobrali L4. Jak nie zgadzam się z Konfederacją ale Mentzen dobrze powiedział. Wezwać do jednostki jakąś pełną brygadę i zrobic próbny test jej przetransportowania z jakieś 300km dalej, zobaczymy gdzie co leży bo obecnie to na dobrą sprawę to nic wiemy. Nie mozemy też zapominac jeszcze o takiej maksymie że nic tak nie nakręca gospodarki jak wojna.

Odpowiedz do tematu