|
6 miesięcy na opinię?! |
| Autor |
Wiadomość |
JamieIsHigh
użytkownik

Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: ona
|
Wysłany: 2025-11-24, 18:20 6 miesięcy na opinię?!
|
|
|
Po bardzo długim czasie oczekiwania i wielu nawarstwiających się trudnościach nareszcie udało mi się pójść na wizytę do psycholożki-seksuolożki w celu wyrobienia wymaganej opinii.
Trafiłam na jedną z lepszych osób na jaką mogłam trafić - mam wrażenie że złapałyśmy bardzo dobry kontakt i po rozmowach z nią jestem pewna, że chodząc do niej dostanę dokładnie taką opinię, jakiej będę potrzebowała. Przy pierwszej rozmowie powiedziała mi jednak, że ze względu na obecnie panujące definicje medyczne wyrobienie wymaganej opinii będzie trwało 6 miesięcy!
Zdążyłam ją polubić i mając z tyłu głowy wiele historii o beznadziejnych psychologach/seksuologach wiem że jestem w dobrych rękach... jako że jest to jednak moja pierwsza wizyta u kogokolwiek nie wiem czy ten okres 6 miesięcy jest normą?? Nie wiem czy powinnam szukać kogoś innego, kto napisałby mi podobną opinię szybciej, zaakceptować fakt, że czeka mnie pół roku pracy nad opinią czy może w ogóle chrzanić to wszystko i sięgnąć po DIY... |
|
|
|
 |
Mira Jeżak
junior breast developer

Punktów: 918 Posty: 7238
|
Wysłany: 2025-11-24, 18:33
|
|
|
U mnie to było 5 miesięcy od pierwszego spotkania z psychologiem do otrzymania opinii psychologicznej.
W międzyczasie zrobiłam psychiatrę i zaczęłam seksuolożkę i receptę na leki dostałam od seksuolożki po 6 miesiącach od momentu rozpoczęcia całej diagnozy. |
_________________ Jestem Mira, kocham Majkę i nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych
portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl |
|
|
|
 |
Nataliaa
użytkownik
Punktów: 12 Posty: 174
|
Wysłany: 2025-11-25, 09:16
|
|
|
| U mnie cały proces trwał ok. 2-3 miesięcy. Trafiłam na bardzo miłą i sympatyczną, wspierającą seksuolożkę jednak proces przebiegał dość szczegółowo, spotkania odbywały się średnio co 2 tygodnie, na koniec przeprowadziła ze mną testy psychologiczne. |
|
|
|
 |
LeVentDuNord
użytkownik LeVentDuNord
Punktów: 10 Posty: 50
|
Wysłany: 2025-11-25, 10:44
|
|
|
| U mnie proces trwał po jednym spotkaniu na każdą opinię/diagnozę w modelu informed consent (który nie ma wyższego wskaźnika detranzycji). Psychologia/psychiatria nie ma obiektywnych narzędzi do diagnozy transpłciowości - póki nie stosują MRI mózgu pod względem cech dymorficznych płciowo (i nie mówię tu o orientacji seksualnej), dla mnie mogą się wypchać. Jeden "specjalista" będzie gatekeepować autentyczny przypadek, inny bez oporów da papierek fetyszyście albo gwałcicielowi w więzieniu, który tym sposobem zapewni sobie lepsze miejsce i zafałszuje nam statystyki jeszcze bardziej - może to nawet ta sama osoba. |
| |
|
|
|
 |
Mira Jeżak
junior breast developer

Punktów: 918 Posty: 7238
|
Wysłany: 2025-11-25, 15:52
|
|
|
| LeVentDuNord napisał/a: | | inny bez oporów da papierek fetyszyście albo gwałcicielowi w więzieniu |
Bycie osadzonym w zakładzie karnym faszystą i gwałcicielem nie wyklucza możliwości bycia TS p |
_________________ Jestem Mira, kocham Majkę i nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych
portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl |
|
|
|
 |
JamieIsHigh
użytkownik

|
Wysłany: 2025-11-26, 02:00
|
|
|
| Nataliaa napisał/a: | | U mnie cały proces trwał ok. 2-3 miesięcy. Trafiłam na bardzo miłą i sympatyczną, wspierającą seksuolożkę jednak proces przebiegał dość szczegółowo, spotkania odbywały się średnio co 2 tygodnie, na koniec przeprowadziła ze mną testy psychologiczne. |
Bardzo się cieszę twoim szczęściem i że udało Ci się przejść przez to tak szybko Natomiast przy rozmowie z seksuolożką powiedziała mi ona, że takie szybkie wystawienie opinii może potem się wiązać z problemami u psychiatry, endokrynologa czy w sądzie... Napotkałaś może jakieś trudności na tej płaszczyźnie?
Co do częstotliwości spotkań, moja seksuolożka mówi, że jeżeli mam jakieś wątpliwości czy muszę coś z nią przegadać to możemy się umawiać nawet raz na tydzień, ale dla samej opinii mamy się spotykać raz na trzy tygodnie. Do tego podobnie jak u Ciebie uwzględnia możliwość testów (oczywiście każdy dodatkowo płatny), ale mówi że są one opcjonalne i tylko za moją zgodą. |
|
|
|
 |
AnnaA
użytkownik

Kim jesteś: is
Punktów: 1 Posty: 66 Skąd: Niedrzwica Duża/Lublin
|
Wysłany: 2025-11-26, 07:54
|
|
|
| Ja robiłam opinie w 2024 roku i zajęło mi to około 3 miesiące, w tym czasie miałam wywiad oraz testy, blisko 1000 pytań. Opinia bez testów to jak pół opinii a gadanie ze opinia która trwa krócej niż pół roku nie jest miarodajna, to wciskanie kitu. Bez testów typu MMPI-2 to będzie tyle samo warte co opinie które robią ludzie w 2 tygodnie i nawet takie wystarczają w sadzie razem z psychiatryczną która można ogarnąć jednym spotkaniem. Testów nie robi sie bo tego wymaga dany seksuolog, ale po to żeby na nich cos wyszło, bo zrobione szczerze bez kombinowania, mają swoja wartość. |
|
|
 |
Nataliaa
użytkownik
Punktów: 12 Posty: 174
|
Wysłany: 2025-11-27, 09:31
|
|
|
| JamieIsHigh napisał/a: | Bardzo się cieszę twoim szczęściem i że udało Ci się przejść przez to tak szybko Natomiast przy rozmowie z seksuolożką powiedziała mi ona, że takie szybkie wystawienie opinii może potem się wiązać z problemami u psychiatry, endokrynologa czy w sądzie... Napotkałaś może jakieś trudności na tej płaszczyźnie? | Absolutnie nie. Przesłałam mojej pani doktor wszystkie opinie i już na pierwszej wizycie dostałam HRT. Odnośnie sądu to wkrótce się okaże (trzymajcie kciuki), ale mam w sumie trzy opinie i według ocen osób, które już miały do czynienia z sędziami raczej powinno być ok choć sama się stresuję. |
|
|
|
 |
Joasia44
użytkownik
Kim jesteś: ?
Punktów: 2 Posty: 20
|
Wysłany: 2025-11-27, 14:51
|
|
|
| Trzymam za Ciebie kciuki, bedzie dobrze. |
_________________ Asia:) |
|
|
|
 |
JamieIsHigh
użytkownik

|
Wysłany: 2025-12-04, 22:03
|
|
|
Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi Na ten moment planuję u niej zostać, jednak przy następnej wizycie na pewno poruszę ten temat i zobaczę czy nie przystałaby na skrócenie czasu opiniowania przy większej częstotliwości wizyt.
| AnnaA napisał/a: | | Bez testów typu MMPI-2 to będzie tyle samo warte co opinie które robią ludzie w 2 tygodnie i nawet takie wystarczają w sadzie razem z psychiatryczną która można ogarnąć jednym spotkaniem. Testów nie robi sie bo tego wymaga dany seksuolog, ale po to żeby na nich cos wyszło, bo zrobione szczerze bez kombinowania, mają swoja wartość. |
Trochę nad tym myślałam i szukałam czegoś na ten temat, ale przyznam, że nie jestem przekonana do testów. Znalazłam zalecenia PTSu z 2020, według których podmiotowe badanie psychologiczne (wywiad) "W uzasadnionych przypadkach może być uzupełnione o diagnostykę testową lub kwestionariuszową." - natomiast wiem że zalecenia mogą sobie zalecać, ja potrzebuję opinii, która praktycznie otworzy mi drzwi do tranzycji medycznej i prawnej.
Oczywiście jestem gotowa zrobić 101 testów, jeżeli tyle będzie wymagane - ale każdy z nich swoje kosztuje, a ja pracuję już na dwa fronty i wolałabym uniknąć szukania trzeciego. Dlatego zastanawia mnie: Czy są one rzeczywiście aż tak wymagane? I jeżeli tak, to czy da się wyznaczyć testy które będą "lepsze" dla dobrej opinii od pozostałych?? W jakie testy celować, jakich unikać?? |
|
|
|
 |
Joasia44
użytkownik
Kim jesteś: ?
Punktów: 2 Posty: 20
|
Wysłany: Wczoraj 21:41
|
|
|
ja jutro jadę do szpitala termin ustalić, może będę coś więcej wiedziała.
Powiem wam szczerze, czuje się jak w filmie na discovery=hormony skaczą jak w cyklu a nic nie biorę, piki LH co 20 pare dni estradiolu. Ciesze sie ze za darmoszke:) Musze to raz napisać, ja w końcu jestem szczęśliwa nie mam depresji. Często ostatnio płaczę.
Powodzonka, napewno ci sie uda. |
_________________ Asia:) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
| Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|