| Ogłoszenie |
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum
NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl |
|
Procedura sądowa "po nowemu" - bez pozywania rodzi |
| Autor |
Wiadomość |
Nataliaa
użytkownik
Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 12 Posty: 169
|
Wysłany: 2025-11-04, 12:30 Procedura sądowa "po nowemu" - bez pozywania rodzi
|
|
|
Czy ktoś z Was (lub Waszych znajomych) ma za sobą procedurę sądową w nowej odsłonie, już bez konieczności pozywania rodziców ? Jak to mniej więcej wygląda ? Czy sędziowie przeciągają sprawy, zdarza im się powoływać biegłych, sądy rejonowe rozumieją w ogóle o co chodzi ? Może udało się komuś rozpatrzenie w trybie niejawnym ? Jeśli coś wiecie, podzielcie się. Będę wdzięczna |
|
|
|
 |
compxp
użytkownik Anna
Kim jesteś: is
Punktów: 1 Posty: 64 Skąd: Niedrzwica Duża/Lublin
|
Wysłany: 2025-11-04, 13:23
|
|
|
Miałam rozprawę 16 października, jawną. Do sądu składałam wniosek ze strony tranzycja.pl, napisałam uzasadnienie i imiona jakie chce. Do wniosku dołączyłam opinie psychologiczno-seksuologiczną, psychiatryczną i skany recept żeby udowodnić ze jestem na HRT. Na rozprawę poszłam ubrana w sukienkę, rajstopki, w pełnym makijażu, żeby się ładnie prezentować Sąd zadał mi kilka pytań, cały czas mówił na Pani i po 15 min ogłosił przerwę. Po przerwie wezwali mnie ponownie, odczytali wyrok ( pozytywny ) powiedzieli ze po 7 dniach się uprawomocni i ze mogę poprosić o odpis za opłatą, tyle, całość trwała 20 min literka i imiona zmienione. W zależności od sądu mogą być inne pytania a jak sąd będzie łasy na kasę to powoła biegłych. Zdarzały się tez bardzo przykre sytuacje ze sąd zadawał krzywdzące pytania albo przyczepiał się do czego tylko mógł, ale to zależy na kogo się trafi. Ja jeszcze czekam aż mi to podpisze, nie śpieszy mi się do tego wiec nie składałam wniosku o odpis, może złoże jeszcze, nie wiem. |
|
 |
Mira
junior breast developer

Punktów: 918 Posty: 7233
|
Wysłany: 2025-11-05, 11:15
|
|
|
Złożyłam wniosek 30-go maja. 3-go października dostałam orzeczenie, 3 listopada dostałam informację, że wyrok się uprawomocnił.
Nie było żadnych rozpraw.
Problemy:
- sąd nie wiedział, ile wynosi opłata, przyjął wniosek bez niej, a później wysłał pismo, z wnioskiem o uiszczenie braków,
- gotowiec ze strony TF nie przewiduje sytuacji, gdy rezygnujesz z drugiego imienia. We wniosku pisałam tylko o jednym imieniu, zatem dostałam wniosek z prośbą o uzupełnienie braków i wyrażenie woli odnośnie drugiego imienia.
Obecnie czekam, aż sąd wyśle wniosek do USC, a USC wyśle do mnie powiadomienie o tym fakcie. |
_________________ Jestem Mira, kocham Majkę i nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych
portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl |
|
|
|
 |
Denver
moderator

Tożsamość płciowa: m
Preferowany zaimek: on
Punktów: 83 Posty: 582
|
Wysłany: 2025-11-05, 17:29
|
|
|
Gratulacje obu, że się udało! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
| Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|