Czas oczekiwania na nowy PESEL i zmianę oznaczenia płci |
Autor |
Wiadomość |
ElżbietaFromage
moderator Ośmiornica z Wenus

Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 190 Posty: 2548 Skąd: Nie-biegun
|
Wysłany: 2025-07-02, 12:45 Czas oczekiwania na nowy PESEL i zmianę oznaczenia płci
|
|
|
Prawie miesiąc temu uzyskałam postanowienie sądu o zmianie oznaczenia płci. Jednak w dalszym ciągu nie mam informacji o tym, czy została zmiana naniesiona na mój akt urodzenia oraz nadany nowy numer PESEL. Codziennie sprawdzam rejestr PESEL ale na razie widnieje wszystko po staremu.
Zastanawiam się ile czasu wszystko może jeszcze potrwać. Będę ogromnie wdzięczna za info |
_________________ Izolacja, izolacja, kroplówka, cukierki… |
|
|
|
 |
WojtekM
moderator

Tożsamość płciowa: m
Preferowany zaimek: on
Punktów: 446 Posty: 2617 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2025-07-02, 16:21
|
|
|
ElżbietaFromage, zadzwoń do sądu i zapytaj, kiedy wysłali postanowienie do USC. Jeśli już wysłali, zadzwoń do USC i umów wizytę. Zmiana PESEL wiąże się również ze zmianą imienia/imion, ewentualnie nazwiska, a tu potrzebne jest złożenie wniosku. Być może dlatego właśnie czekasz. Nowego numeru PESEL nie nadadzą osobie, która ma dane nie pasujące do tegoż numeru. |
|
 |
ElżbietaFromage
moderator Ośmiornica z Wenus

Kim jesteś: ts
Punktów: 190 Posty: 2548 Skąd: Nie-biegun
|
Wysłany: 2025-07-02, 22:26
|
|
|
Hmmm... myślałam, że wniosek o nadanie nowego imienia dopiero mogę złożyć jak zostanie zmienione oznaczenie w akcie urodzenia i nadany nowy numer PESEL. |
_________________ Izolacja, izolacja, kroplówka, cukierki… |
|
|
|
 |
WojtekM
moderator

|
Wysłany: 2025-07-03, 15:42
|
|
|
ElżbietaFromage napisał/a: | myślałam, że wniosek o nadanie nowego imienia dopiero mogę złożyć jak zostanie zmienione oznaczenie w akcie urodzenia |
Skrócony akt urodzenia będziesz miała nowy, ze wszystkimi nowymi danymi, dlatego USC potrzebuje nowego imienia/imion. Jedynie w akcie zupełnym widnieje adnotacja, że dane zostały zmienione.
Wiesz, to jest tak, jakbyś urodziła się na nowo i sama siebie musisz zarejestrować w urzędzie |
|
 |
werawera
użytkownik
Tożsamość płciowa: k
|
Wysłany: 2025-07-04, 09:54
|
|
|
Z tego co mi wiadomo, informację o zmianie imienia / imion wysyła Sąd do USC ? |
|
|
|
 |
WojtekM
moderator

|
Wysłany: 2025-07-04, 16:05
|
|
|
werawera napisał/a: | Z tego co mi wiadomo, informację o zmianie imienia / imion wysyła Sąd do USC ? |
Sąd ustala jedynie płeć. I tylko to jest zawarte w postanowieniu sądu, że jest się przeciwnej płci, niż podano to przy urodzeniu. Znaczy to tyle, że sąd nie zmienia ani nie nadaje imienia, nazwiska etc.
Co więcej, nawet nie jest wiążące imię, które podało się lekarzowi prowadzącemu. Np. ja miałem w papierach od psychiatry imię, którym chciałem się posługiwać, a idąc do USC zmieniłem zdanie i we wniosku wpisałem zupełnie inne. |
|
 |
werawera
użytkownik
|
Wysłany: 2025-07-04, 16:33
|
|
|
Dzięki. Wg nowego wzoru wniosku na stronie Transfuzji jest zapis o zmianie najpierw oznaczenia płci a potem imienia. Czy sąd w takim razie to imię też sam "zmieni" czy trzeba wszystko załatwiać w USC? |
|
|
|
 |
WojtekM
moderator

|
Wysłany: 2025-07-05, 10:18
|
|
|
werawera napisał/a: | Czy sąd w takim razie to imię też sam "zmieni" czy trzeba wszystko załatwiać w USC? |
Zmianę imienia załatwia się w USC. Wniosek można pobrać np. TUTAJ |
|
 |
Mira
yunior breast developer

Punktów: 913 Posty: 7210
|
Wysłany: 2025-07-07, 16:24
|
|
|
Czy w takim razie transfuzyjny gotowiec wniosku do sądu o korektę aktu urodzenia, gdzie korekcie podlega:
jest błędny?
Czy może stanowi dopiero podstawę do ubiegania się o zmianę imienia w USC? |
_________________ Jestem Mira, kocham Majkę i nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych
portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl |
|
|
|
 |
WojtekM
moderator

|
Wysłany: 2025-07-07, 17:02
|
|
|
Zdaje się, że to jakieś nowe procedury, ale jest też napisane:
"Jeżeli sąd uchylił wniosek o zmianę imienia i nazwiska we wniosku o sprostowanie aktu urodzenia, procedura pozostaje taka sama jak dotychczas - należy złożyć oddzielny wniosek o zmianę imienia i nazwiska w Urzędzie Stanu Cywilnego. Powołanie się na postanowienie i numer sprawy powinno być zupełnie wystarczające".
Zmienione dane mam od 3 lat i wówczas nie było innej opcji, chociaż dokument do pobrania, który podlinkowałem jest w USC cały czas aktualny. Chyba jak zwykle - wszystko zależy od podejścia sądu. |
|
 |
Mira
yunior breast developer

Punktów: 913 Posty: 7210
|
|
|
|
 |