Ogłoszenie 
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum

NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Laser- wizyta w Salonie vs zakup własnego
Autor Wiadomość
JustKate
użytkownik
KateyC

Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: ona
Wysłany: 2025-04-10, 10:51   Laser- wizyta w Salonie vs zakup własnego

Może zamiast tracić czas na Salony, po prostu zacząć robić to sama w domu.? 🙄
Używa któraś z Was jakiś konkretny model? Jest w sklepach coś godnego uwagi ? Ja myślałam o takim…
https://www.mediaexpert.p...mart-ipl-pl7253

https://www.mediaexpert.p...i973-00-senseiq

Ale widzę po komentarzach, że cis kobiety cenią depilator np.ze względu na… urocze opakowanie. Co jest jakby ok, ale bardziej chcę wiedzieć jak się sprawdza w usuwaniu włosków… Po za tym cis kobiety mają zupełnie inną strukturę włosa. Więc pytanie czy się sprawdzi u mnie…

Nataliaa
użytkownik

Punktów: 11
Wysłany: 2025-04-10, 11:02   

Też myślałam nad zakupem takiego małego, podręcznego cuda. Cena trochę duża i nie chciałabym wywalić pieniędzy w błoto. Ciski chwalą, ale tak jak wspomniałaś, to zupełnie inna struktura włosa. Nie wiem czy są jakiekolwiek szanse, że taki depilatorek sprawdzi się w naszym przypadku. Może któraś z dziewczyn miała okazję testować ? Chętnie poczytam opinie i wrażenia.

compxp
użytkownik
Anna

Wysłany: 2025-04-10, 11:40   

Możesz się tym bawić , ale to nie usunie włosów całkowicie bo i tak odrosną. Czyli zabieg na kilka tygodni max i trzeba od nowa jechać i się bawić. Laser w salonie jak dobry ( np.aleksandrytowy ) usunie włosy na stałe po kilku sesjach ( zwykle 6- 8 dla pozbycia się włosów ). Włosy na HRT zmieniają się , ja jestem ledwo miesiąc a już rosną bardzo wolno i o wiele cieńsze niż były na szczęście ciągle czarne wiec mogę dalej usuwać je laserem i może się ich pozbędę do końca roku.

werawera
użytkownik

Wysłany: 2025-07-02, 17:35   

Depilatory domowe IPL to nie laser, to inna długość wiązki świetlnej. Osłabia włosy i jest skuteczna, ale nie tak jak laser. Trzeba też używać tego częściej. To jest dobre do ciała, a w przypadku używania do twarzy to trzeba codziennie - po ok 150 strzałów, to zniknie cień zarostu i włosów będzie mniej, ale dalej będą rosły. Tylko nie kupujemy tanich chińskich zabawek po kilkaset złotych, bo to nie działa. Kupujemy markowe np. Braun. A jak laser to tylko medyczny, nowoczesny, wielozakresowy, mocny, w dobrym salonie z renomą.

ElżbietaFromage
moderator
Ośmiornica z Wenus

Punktów: 190
Wysłany: 2025-07-02, 22:25   

Nie polecam depilatorów IPL. Sama zakupiłam swego czasu inny:
https://www.amazon.in/Tri...B089Y3DVL2?th=1

Użyłam kilka razy i odlożyłam do szafki. Może przy ciemnych włoskach coś zdziałałby, ale jego cena... lepiej zainwestować w kilka sesji lasera aleksandrytowego

werawera
użytkownik

Wysłany: 2025-07-02, 23:59   

No ale kupiłaś jakiś bubel z Chin. Trzeba kupić produkt markowy, mocny, np. Braun Silk Pro Expert 5 ma 5J energii i jest jednym z najmocniejszych na rynku. Można się nim pozbyć cienia zarostu i trochę spowolnić odrastanie włosów. Warunek - codziennie sesja na całą twarz. Pewnie, że laser lepszy, ale efekty też nie będą od razu, i też różnie z tym bywa, a druga kwestia - nie każda wytrzyma taki ból w dłuższej perspektywie. Mnie tak bardzo boli, że moja głowa chce sama się odsunąć. Nie kontroluję tego - odruch bezwarunkowy.

ElżbietaFromage
moderator
Ośmiornica z Wenus

Wysłany: 2025-07-03, 11:53   

Tutaj się nie zgodzę. Marka Tria to dostawca najbardziej zaawnasowanych urządzeń tego rodzaju. Zamówiony przeze mnie sprzęt był certyfikowany przez FDA. W porównaniu z Braun Silk Pro ma znacznie większą energię (20J).

werawera
użytkownik

Wysłany: 2025-07-04, 10:34   

Nie mam przekonania do takich produktów - preferuję marki znane na całym świecie. A jak używałaś ten depilator? Codziennie czy co jakiś czas? Jest w nim jakaś regulacja mocy? Jaki poziom bólu / uczucia gorąca podczas używania?

ElżbietaFromage
moderator
Ośmiornica z Wenus

Wysłany: 2025-07-04, 15:25   

Rozumiem, że nie masz zaufania. Niemniej marka Tria jest jedną z pionierek urządzeń depilujących do domowego użytku. Urządzenie Tria różni się tym od np. Braun, że nie jest to IPL tylko laser diodowy - co teoretycznie w odróżnieniu do IPL powinno skutkować trwałym usunięciem włosków.

Zgodnie z zaleceniami producenta sesje można powtarzać nie częściej niż co 2 tygodnie, częstsze mogą prowadzić do uszkodzenia skóry. Sama stosowałam różnie, ale raczej częściej niż rzadziej.

Jak z bólem... nie wiem czy da się tak ocenić, wszystko zależy od parti ciała i ustawienia mocy. Uczucie pieczenia jak najbardziej występowało - a przy IPL nigdy mi to się nie zdażyło.

Może urządzenie byłoby skuteczniejsze gdybym miała ciemniejsze owłosienie i korzystała z niego na samym początku tranzycji. Kupiłam je jednak już po kilkunastu sesjach u kosmetyczki więc może to spowodowało słabą skuteczność na pozostałe włoski.

Z perspektywy czasu myślę, że zdecydowanie lepiej za cenę takiego urządzenia pójść na kilka sesji do kosmetyczki (na aleksandryt lub inny laser diodowy) niż kupować urządzenie, którego skuteczność oraz żywotność jest raczej ograniczona.

werawera
użytkownik

Wysłany: 2025-07-04, 16:39   

Dzięki. Doczytałam, że to urządzenie to laser diodowy a nie IPL, ale podobno ma malutką głowicę. Faktycznie jeśli jesteś po sesjach u kosmetyczki to ten laser domowy może być nieskuteczny. Moc to jednak nie wszystko, liczy się długość fali, częstotliwość... Ja zaczynałam od domowego IPL i przeżyłam szok jak pozbyłam się cienia zarostu. To był jeden z kamieni milowych, które przybliżyły mnie do normalnego życia. Obecnie bez wizyt na laserze u kosmetyczki to sobie nie wyobrażam, ale jednak czasem po ten IPL sięgam, szczególnie do ciała...

Odpowiedz do tematu