Ogłoszenie |
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum
NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl |
Orzecznictwo Izby Cywilnej Sądu Najwyższego 5 marzec br. |
Autor |
Wiadomość |
owi
użytkownik iskra
Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 4 Posty: 61 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-03-06, 13:32 Orzecznictwo Izby Cywilnej Sądu Najwyższego 5 marzec br.
|
|
|
Sąd Najwyższy wydał orzecznictwo w sprawie procesu zmiany płci w akcie urodzenia (link)
Według niego teraz taki proces będzie się odbywać na podstawie art 36 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego (link) , czyli w procedurze sprostowania w postępowaniu nieprocesowym.
Jeżeli ktoś ma informacje już jak to plus minus wygląda (np używał tego artykułu ale w innym celu) to dajcie znać. Ja postaram się zapytać Ministry Równości bo z tego co pamiętam można pytać w celu "dziennikarskim" czy jakoś tak, ale mogę się mylić.
Jeżeli będzie to uproszczone i ułatwione to bardzo duży plus dla nas. |
|
|
|
 |
compxp
użytkownik Anna
|
Wysłany: 2025-03-06, 15:28
|
|
|
Jeśli uda Ci się zdobyć informacje jak wygląda nowy proces, bardzo bym prosiłam, żeby to się znalazło na forum. Wiele osób na to czeka ( włącznie ze mną ) i jestem bardzo ciekawa co teraz wykombinują , czy nam to faktycznie ułatwi, czy zatruje życie. Obawiam się sytuacji, ze o ile pozywanie rodziców nie będzie potrzebne to znowu sam proces i prędkość postepowania będzie tak dramatyczna, ze będziemy czekać 1,5 roku na wyrok/zatwierdzenie nowych danych, co w przypadku osób czekających na SRS będzie tragedią. |
|
|
|
 |
owi
użytkownik iskra
Punktów: 4 Posty: 61 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-03-06, 15:39
|
|
|
compxp napisał/a: | Jeśli uda Ci się zdobyć informacje jak wygląda nowy proces, bardzo bym prosiłam, żeby to się znalazło na forum. Wiele osób na to czeka ( włącznie ze mną ) i jestem bardzo ciekawa co teraz wykombinują , czy nam to faktycznie ułatwi, czy zatruje życie. Obawiam się sytuacji, ze o ile pozywanie rodziców nie będzie potrzebne to znowu sam proces i prędkość postepowania będzie tak dramatyczna, ze będziemy czekać 1,5 roku na wyrok/zatwierdzenie nowych danych, co w przypadku osób czekających na SRS będzie tragedią. |
Wieczorem napisze maila do ministerstwa i SN w jakiś ładny sposób, dam znać jak coś odpiszą. Póki co jeżeli ktoś ma jakieś pytania, które chce, by się znalazły w tym mailu, to zapraszam do pisania niżej.
PS: Jak nie odpiszą mi, to ogarnę, żeby ktoś z młodzieżówki "RAZEM" lub Lewicy to ogarnął, może mi się uda zdobyć kontakt do jednej posłanki. |
|
|
|
 |
Mira
yunior breast developer

Punktów: 910 Posty: 7170
|
Wysłany: 2025-03-06, 15:42
|
|
|
compxp napisał/a: | Jeśli uda Ci się zdobyć informacje jak wygląda nowy proces, bardzo bym prosiłam, żeby to się znalazło na forum. |
Fundacja Trans-Fuzja wraz z zespołem prawników pracuje nad nowym wzorem wniosku i szczegółowym opisem procedury.
Tutaj można się zapisać na newsletter, żeby dostać info od razu, jak tylko coś się w tej sprawie wyklaruje.
https://www.transfuzja.org/uzgodnienie-p%C5%82ci
Podejrzewam, że to na ten moment najszybsza ścieżka, bo instytucja do spółki z prawnikami zapewne wydobędzie coś w temacie sprawniej i szybciej niż zwykła osoba cywilna. No chyba, że koś stać na prywatne wynajęcie operatywnego prawnika
Jak się czegoś dowiem, zamieszczę info na forum. |
_________________ Jestem Mira, kocham Majkę i nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych
portfolio.drakonica.pl
drakonica.pl |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|