Ogłoszenie |
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum
NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl |
Neutralna forma nazwiska? |
Autor |
Wiadomość |
gamerian
użytkownik ziemnior chaosu
Tożsamość płciowa: nb
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: bez zaimków
|
Wysłany: 2024-09-18, 16:37 Neutralna forma nazwiska?
|
|
|
Jestem osobą niebinarną, nie utożsamiam się z żadną płcią. Na co dzień od kilkunastu lat używam imienia, które w języku polskim jest jednoznacznie męskie, natomiast w kręgu anglosaskim raczej żeńskie (coś jak Karol albo Jan).
Chcę je oficjalnie zmienić, tak by widniało w dokumentach. Nie powinno być z tym problemu, ponieważ mam liczne dowody, że faktycznie go używam (w tym w pracy).
Niestety, noszę nazwisko nacechowane płciowo, z końcówką -ska, co w połączeniu z "męskim" imieniem brzmi dość dziwnie (np. Karol Kowalska).
Stąd mam pytanie, czy ktoś ma doświadczenie ze zmienianiem formy nazwiska na neutralną płciowo? Zależy mi na tym, aby samo nazwisko zachować, nie chcę odcinać się od korzeni - a nie mam alternatywy typu nazwisko panieńskie matki, bo dotyczy go ten sam problem.
Czy w ogóle jest szansa, by próbować z formami takimi jak "Karol Kowalskie", tudzież "Karol Kowalskich"? |
|
|
|
|
WojtekM
moderator
Tożsamość płciowa: m
Preferowany zaimek: on
Punktów: 444 Posty: 2590 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2024-09-18, 23:15
|
|
|
gamerian napisał/a: | używam imienia, które w języku polskim jest jednoznacznie męskie |
Obawiam się, że jeśli w Polsce jest to imię wyłącznie męskie, kierownik USC nie wyrazi zgody, jeśli w dowodzie widnieje literka "K". Nawet jeśli używasz tego imienia na co dzień. Jest to dość logiczne. Gdyby było inaczej, spora część osób trans w pierwszej kolejności zmieniałaby imię na męskie lub żeńskie, a dopiero potem składałaby papiery do sądu, albo nawet rezygnowałaby z prawnej korekty płci.
Na tym forum były/są osoby, które zmieniały imię, ale było to imię neutralne płciowo. |
|
|
Cukierkowa
użytkownik
Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: is
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 51 Posty: 441
|
Wysłany: 2024-09-19, 04:52
|
|
|
bez zmiany oznacznika płci nie zmienisz na to imię musi być unisex w polsce Karol to imię męskie co do nazwiska można zmienić na całkiem obce argumentując że np: nie utrzymujesz kontaktów z rodziną itp |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|