Ogłoszenie 
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum

NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy można nie wiedzieć o interseksualości?
Autor Wiadomość
Marcja
użytkownik

Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: bez zaimków
Punktów: 1
Wysłany: 2024-06-03, 11:38   Czy można nie wiedzieć o interseksualości?

Jak w temacie. Zastanawia mnie, czy można być nieświadomym tego, że jest się osobą interpłciową? Czy zawsze jakoś to wypłynie? Szukałam info w sieci, ale nić przekonującego mnie nie znalazłam, a tutejsza społeczność pewnie ma sprawdzoną wiedzę na ten temat.

Denver
moderator

Tożsamość płciowa: m
Preferowany zaimek: on
Punktów: 83
Wysłany: 2024-06-16, 11:11   

Uważam, że można. Po pierwsze, jest wiele róznych zespołów, które są pod nazwą interpłciowości. Po drugie, są bardziej powszechne rzeczy takie jak MAIS u osób AMAB czy PCOS lub część przypadków CAH u AFAB, które wyjdą tylko po wykonaniu odpowiednich badań i nie muszą mieć objawów takich jak jakieś różnice w genitaliach, jedynie wpływają na hormony i co za tym idzie na wygląd w mniejszym lub większym stopniu. Ilość owłosienia, figurę. Medycznie do interpłciowości zalicza się jedynie to, co ma wpływ na rozwój genitaliów, czy to zewnętrznych czy jąder/jajników. Mieści się w tym zespół Klinefeltera, który zazwyczaj występuje u osób AMAB i też można o nim nie wiedzieć, bo nie musi mieć oczywistych objawów. Należy wykonać badanie kariotypu.

LeVentDuNord
użytkownik
LeVentDuNord

Tożsamość płciowa: k
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 10
Wysłany: 2024-07-29, 20:26   

Oczywiście, i to w najbardziej przewrotny sposób. Możesz nawet wyglądać jak normalny mężczyzna, z męskimi gonadami, penisem, bez macicy, będąc XX... tylko dlatego, że gen SRY odpowiedzialny za rozwój jąder (które z kolei są odpowiedzialne za produkcję hormonu tłumiącego rozwój macicy) jakimś cudem znalazł się na chromosomie X.

Odpowiedz do tematu