Ogłoszenie |
UWAGA: strona
wolne-forum-transowe.pl
NIE ma nic wspólnego z niniejszym forum
NIE należy podawać tam swoich danych logowania ze strony:
transpomoc.pl |
Czy można nie wiedzieć o interseksualości? |
Autor |
Wiadomość |
Marcja
użytkownik
Tożsamość płciowa: k
Kim jesteś: ts
Preferowany zaimek: bez zaimków
Punktów: 1 Posty: 38
|
Wysłany: 2024-06-03, 11:38 Czy można nie wiedzieć o interseksualości?
|
|
|
Jak w temacie. Zastanawia mnie, czy można być nieświadomym tego, że jest się osobą interpłciową? Czy zawsze jakoś to wypłynie? Szukałam info w sieci, ale nić przekonującego mnie nie znalazłam, a tutejsza społeczność pewnie ma sprawdzoną wiedzę na ten temat. |
|
|
|
|
Denver
moderator
Tożsamość płciowa: m
Preferowany zaimek: on
Punktów: 83 Posty: 550
|
Wysłany: 2024-06-16, 11:11
|
|
|
Uważam, że można. Po pierwsze, jest wiele róznych zespołów, które są pod nazwą interpłciowości. Po drugie, są bardziej powszechne rzeczy takie jak MAIS u osób AMAB czy PCOS lub część przypadków CAH u AFAB, które wyjdą tylko po wykonaniu odpowiednich badań i nie muszą mieć objawów takich jak jakieś różnice w genitaliach, jedynie wpływają na hormony i co za tym idzie na wygląd w mniejszym lub większym stopniu. Ilość owłosienia, figurę. Medycznie do interpłciowości zalicza się jedynie to, co ma wpływ na rozwój genitaliów, czy to zewnętrznych czy jąder/jajników. Mieści się w tym zespół Klinefeltera, który zazwyczaj występuje u osób AMAB i też można o nim nie wiedzieć, bo nie musi mieć oczywistych objawów. Należy wykonać badanie kariotypu. |
|
|
|
|
LeVentDuNord
użytkownik LeVentDuNord
Tożsamość płciowa: k
Preferowany zaimek: ona
Punktów: 10 Posty: 43
|
Wysłany: 2024-07-29, 20:26
|
|
|
Oczywiście, i to w najbardziej przewrotny sposób. Możesz nawet wyglądać jak normalny mężczyzna, z męskimi gonadami, penisem, bez macicy, będąc XX... tylko dlatego, że gen SRY odpowiedzialny za rozwój jąder (które z kolei są odpowiedzialne za produkcję hormonu tłumiącego rozwój macicy) jakimś cudem znalazł się na chromosomie X. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|